Gasni kotlovi su uređaji koje imaju sve potrebne elemente za nesmetano funkcionisanje i automatizovan rad sistema centralnog grejanja kao i pripreme sanitarne tople vode. Mogu biti konvencionalni i kondenzacioni.
Konvencionalni gasni kotlovi uobičajeno rade na visokotemperaturnom režimu, pa se deo toplote gubi preko dimnjaka. U zavisnosti od vrste i starosti, konvencionalni gasni kotao je obično efikasan u rasponu od 80% do 85%. To praktično znači da se 85% proizvedene toplotne energije koristi za grejanje prostora, a preostalih 15% odlazi u spoljašnju sredinu. Konvencionalni kotlovi novije generacije, kao što je Bergen Sirius 26 imaju veću efikasnost, koja dostiže čak 93%.
Kondenzacioni gasni kotlovi su kotlovi koji se koriste za centralno grejanje i zagrevanje sanitarne vode, ali uz dodatno iskorišćenje toplote koja se stvara u kotlu. Ime kondenzacioni kotlovi su dobili jer se vodena para koja se stvara tokom sagorevanja kondenzuje. Gasni kondenzacioni kotlovi, za razliku od tradicionalnih kotlova, dodatno koriste toplotnu energiju dimnih gasova, čime se postiže veća efikasnost (i do 109%), a samim tim i manji troškovi za grejanje. Zbog visoke energetske efikasnosti njihova upotreba u Evropskoj Uniji je obavezna.
Prenosimo Vam 5 saveta kako da uštedite prilikom grejanja na gas
Savremeni, kondenzacioni kotlovi na gas obezbeđuju uštedu i do 30% u odnosu na konvencionalne gasne kotlove.
Do 15% ukupnih troškova predstavlja izgubljenu toplotu koja je izgubljena zbog dotrajale stolarije. Takođe, znamo koliko je izolacija važna. Ukoliko objekat nije dobro izolovan, gubićete značajnu količinu toplote, što je u direktoj vezi sa visinom iznosa na Vašem mesečnom računu.
Instalacijom termoglava na radijatore, moći ćete da podesite temperaturu u svakoj prostoriji posebno.
Termostat obaveštava kotao da je postignuta željena temperatura i na taj način reguliše njegov rad i potrošnju energije.
Nekoliko stepeni niža temperatura tokom noći i kada niste kod kuće, može smanjiti potrošnju gasa i do 10%
Ukoliko nemate mogućnost priključenja na gas, posedujete centralno grejanje na čvrsto gorivo, drvo ili ugalj, a razmišljate o zameni postojećeg sistema grejanja i prelasku na efikasniji, grejanje na pelet je idealno rešenje za vas.
Kada planirate da promenite sistem grejanja imate mnogo nedoumica, od cene, skladištenja, odražavanja, do kvaliteta ogreva. U potrazi za najefikasnijim rešenjem, pitanja je mnogo, ovo su odgovori na neka od njih.
Šta je pelet?
Pelet je ogrev koji je nastao tehnološkim procesom mlevenja, sušenja i presovanja drvne mase poput opiljaka i strugotine ili nekog drugog “bio” materijala. Zavisno od proizvođača, to može da bude bukva, hrast, čamovina ili mešavina različitih vrsta drveta. Prilikom presovanja pod visokim pritiskom podiže se temperatura drveta i oslobađa se prirodni lepak u drvenoj masi, tako da se za vezivanje ne koriste dodatne hemikalije. Zahvaljujući čistoći ova vrsta ogreva čuva i sam kotao ili peć gde sagoreva. Zbog toga je grejanje na pelet ekološko grejanje koje štiti prirodno okruženje.
Najčešće je u upotrebi drveni pelet koji sagorevanjem oslobađa više toplote nego cepanica od istog drveta od koga je i pelet napravljen.
Ekološko rešenje
Pelet spada u obnovljive i neiscrpne izvore energije, pa ne morate da brinete da li će ga jednog dana nestati. Pelet se proizvodi u skoro svim zemljama sveta, tako da se smanjuje zavisnost od udaljenih zemalja koje su veliki proizvođači drugih energenata.
Agropelet koji se pravi od ostataka jednogodišnjih biljaka, prilikom sagorevanja otpušta onoliko ugljen-dioksida koliko je biljka za svog života apsorbovala u procesu foto-sinteze. Takođe, sagorevanjem drvenih peleta oslobađa se višegodišnja apsorbovana količina ugljen-dioksida, ali je to i dalje mnogo prihvatljivije nego korišćenje fosilnih goriva.
Grejanje na pelet “čistije” od uglja
Kotao na pelet ispušta znatno manje dima od kotlova na ugalj. Prilikom pokretanja peći i zagrevanja peleta oslobađa se minimalna količina dima, ali jednom kada je peć pokrenuta dim se više ne proizvodi.
Nakon sagorevanja peleta u peći ostaje čak 100 puta manja kloličina pepela (oko 1%) u odnosu na ostatak nastao sagorevanjem drveta ili čak 33 puta manja količina (oko 3%) u poređenju sa agro peletom.
Kontrola rada i potrošnje
Za razliku od čvrstog goriva gde velika količina toplote odlazi kroz dimnjak, grejanje na pelet možete da kontrolišete i podešavate po Vašoj meri. Bergen TRIUMPH serija kotlova pruža mogućnost povezivanja na sobni termostat pomoću kog možete podesiti način grejanja ili vreme paljenja i gašenja gorionika. Kotao postepeno, po potrebi, povećava snagu i tako obezbeđuje dugoročno smanjenje troškova za grejanje na godišnjem nivou.
Poseduje i sistem višestruke zaštite koji reguliše temperaturu, pritisak u kotlu i instalacijama, temperaturu dimnih gasova i po potrebi se automatski aktivira i gasi, zbog čega je grejanje na pelet uz Bergen TRIUMPH kotao bezbedno rešenje.
Štedi vreme, prostor i novac
Za razliku od peći na drva ili ugalj, redovno loženje nije potrebno. Peći za grejanje na pelet imaju integrisan rezervoar koji se može puniti na 3 do 7 dana, u zavisnosti od karakteristika kotla i spoljašnje temperature.
Grejanje na pelet je komforan vid grejanja, ne samo zbog uštede vremena oko pripreme, već i zbog toga što štedi prostor. Pakuje se u vreće od 15kg, a za skladištenje Vam je potrebno čak četiri puta manji prostor u odnosu na druga čvrsta goriva (650kg/m3).
U zavisnosti od vrste i kvaliteta peleta zavisi i rad samog kotla, njegova pouzdanost, nivo prljanja i količina pepela, zato prilikom nabavke ogreva obratite pažnju na to da li prodavac ima sertifikat, da li na kesi piše sastav, kao i brojne druge specifikacije o dimenzijama granula, procentu vlage…
U kesama treba da bude što manje prašine. Kada je pelet kvalitetan, prašine gotovo ni nema. Same granule moraju da budu glatke i da mirišu na drvo, nikako na hemijske sastojke.
Proizvodnja peleta je standardizovana kada je reč o uslovima, a čak je i izgled peleta strogo definisan – prečnik iznosi 6mm, dužina 30mm, a vlaga mora da bude ispod 10%.
Grejanje na pelet proizvodi veću količinu toplote nego grejanje na drva ili ugalj i na taj način ćete zasigurno uštedeti novac. Inovativno tehnološko rešenje TRIUMPH pelet kotla obezbeđuje dugoročno smanjenje troškova za grejanje na godišnjem nivou.
Prva investicija – kotao za pelet
Ovaj sistem grejanja zahteva poseban kotao za pelet koji se povezuju na postojeći sistem, pa je ovo rešenje najinteresantnije za domaćinstva koja već imaju sistem centralnog grejanja sa kotlom na drva ili ugalj, jer se takav kotao jednostavno zameni onim koji koristi pelet. TRIUMPH kotlovi imaju ugrađen keramički grejač koji omogućava brzu potpalu. Svi elementi kotla izrađeni su od visokokvalitetnih materijala, usklađeni sa visokim ekološkim i bezbednosnim evropskim standardima, što obezbeđuje energetsku efikasnost, pouzdanost i dug radni vek. I pored toga imaju garanciju od 5 godina na nepropusnost, kao i standardnu garanciju proizvoda od 2 godine.
Osim kupovine novog, imate mogućnost da postojeći kotao “nadogradite” dodajući mu gorionik za pelet. To znači da se na vrata kotla na čvrsto gorivo ugrađuje poseban gorionik koji omogućava da u postojećem kotlu sagoreva pelet. Ovaj sistem pruža sve prednosti kao i klasični kotao na pelet, ipak, koliko će to rešenje biti efikasno zavisi od stanja postojećeg kotla, te je važno da se o tome konsultujete sa našim stručnjacima kako biste odabrali pravo i isplativo rešenje.
Čišćenje kotla na pelet zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu peleta, redovnost korišćenja, kvalitet peleta, i efikasnost Vašeg kotla.
Ako se kotao koristi intenzivno, verovatno će zahtevati češće čišćenje. Na primer, ako je kotao primarni izvor grejanja tokom zimske sezone, redovno čišćenje je ključno.
Kvalitet peleta može uticati na čistoću kotla. Ako koristite visokokvalitetne pelete, koji su dobro kompresovani i sadrže manje prašine, možda nećete morati čistiti kotao tako često.
Preporučuje se da pratite specifične smernice proizvođača za održavanje kotla. Proizvođač obično pruža informacije o tome koliko često je potrebno čistiti njihove modele.
Ako primetite da se u kotlu nakuplja puno prašine i pepela, to može biti znak da je vreme za čišćenje. Pretvarač u pepeo može uticati na efikasnost rada kotla.
Osim prašine i pepela, važno je redovno čistiti druge delove kotla, uključujući ventilatore, dimne kanale i elektrode za paljenje.
Filteri koji se koriste u kotlu na pelet obično treba čistiti ili zamenjivati prema preporukama proizvođača. Takođe, dimnjak treba redovno pregledavati kako bi se osiguralo da nema blokada ili naslaga.
Pre i posle sezone grejanja, preporučuje se temeljno čišćenje kotla kako biste osigurali da će raditi učinkovito u sledećem periodu.
Povremeno je dobra ideja angažovati profesionalca za pregled kotla i eventualno čišćenje i održavanje. Oni mogu identifikovati potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljniji.
U zaključku, koliko često ćete čistiti kotao na pelet zavisi od različitih faktora. Pratite smernice proizvođača, redovno proveravajte stanje kotla i održavajte ga kako biste obezbedili dugovečan i efikasan rad.
Podno grejanje poslednjih godina postaje sve popularnije kada su sistemi centralnog grejanja u pitanju, mada uopšte nije nov pronalazak. Naime, ovaj metod grejanja su koristili još stari Rimljani koji su slali zagrejan vazduh kroz cevi koje su se protezale ispod podova njihovih vila i javnih kupatila. Oni su još tada znali ono što mi danas potvrđujemo - da je podno grejanje sistem koji nudi luksuzni osećaj toplote u celom prostoru na energetski efikasan i zdrav način.
Podno grejanje se svrstava u grupu niskotemperaturnih grejanja, a temperature poda se, zavisno od namene prostorije, kreću između 21°C i 28°C. Ovakav sistem grejanja povoljno utiče na troškove, ali i na zdravlje jer sprečava prekomerno isušivanje sluznice i povećava celokupni komfor.
Kako funkcioniše podno grejanje?
Podno grejanje funkcioniše tako što topla voda cirkuliše kroz niz neprekidnih petlji koje se fiksiraju ispod poda stvarajući veliku grejnu površinu koja zagreva prostoriju od poda prema gore. Jednostavno rečeno, u ovakvom sistemu čitav pod postaje jedinstveno grejno telo. Ovaj oblik grejanja koji šalje toplotu od poda prema plafonu, obezbeđuje gotovo idealne uslove grejanja i mnogo je ugodniji od konvektorske toplote koju daju radijatori.
Prednosti podnog grejanja
Energetska efikasnost
U tradicionalnim radijatorskim sistemima voda mora da se zagreje na temperaturama od 65-75⁰C, da bi se efikasno grajale prostorije, dok podno grejanje zahteva temperaturu od svega 28⁰C i manje, u zavisnosti od vrste poda. Kod podnog grejanja postiže se isti osećaj toplote kada je prosečna sobna temperatura niža za 1-2⁰C nego kod radijatorskog grejanja, pa je stoga i ušteda na energiji oko 6-12%. Osim toga, gubici toplote prilikom provetravanja su manji nego kod prostorija kod kojih su grejna tela smeštena ispod prozora.
Pored toga, radijatori zagrevaju prvo vazduh koji im je najbliži, tako da se u prostoriji javljaju tzv. hladne tačke - vazduh je hladniji na sredini, dok je u blizini radijatora veoma topao. Za razliku od radijatora, podno grejanje obezbeđuje toplotu od poda do plafona bez hladnih tačaka i zagušljivosti u prostoru koji se greje.
Jednostavno i sigurno za korišćenje
Jednom kada se instalira podno grejanje gotovo da i ne zahteva nikakvo održavanje. Kontroleri omogućavaju da grejanje radi na najefikasniji način i da temperaturu prostora prilagodite svojim potrebama. Termostat se nalazi na zidu prostorije, recimo pored prekidača za svetlo, grejanje se ne vidi i ne zauzima prostor.
Pozitivno utiče na zdravlje ljudi
Zračna toplota smanjuje prašinu i vlažnost vazduha, ublažavajući pojavu alergijskih reakcija i iritacija disajnih puteva. Velika grejna površina i niska temperatura, koju obezbeđuje podno grejanje garantuju sporiju razmenu temperature vazduha tako da ne dolazi do podizanja prašine sa poda bez obzira koja vrsta poda je u pitanju. Pored toga, zbog svoje konstrukcije i činjenice da se instalacija nalazi u podu, ne postoje mesta koja su teško dostupna za čišćenje, pa samim tim nema ni taloženja prašine i alergena.