Podno grejanje – izbor za zdraviju atmosferu

02/01/2024

Podno grejanje poslednjih godina postaje sve popularnije kada su sistemi centralnog grejanja u pitanju, mada uopšte nije nov pronalazak. Naime, ovaj metod grejanja su koristili još stari Rimljani koji su slali zagrejan vazduh kroz cevi koje su se protezale ispod podova njihovih vila i javnih kupatila. Oni su još tada znali ono što mi danas potvrđujemo - da je podno grejanje sistem koji nudi luksuzni osećaj toplote u celom prostoru na energetski efikasan i zdrav način.

Podno grejanje se svrstava u grupu niskotemperaturnih grejanja, a temperature poda se, zavisno od namene prostorije, kreću između 21°C i 28°C. Ovakav sistem grejanja povoljno utiče na troškove, ali i na zdravlje jer sprečava prekomerno isušivanje sluznice i povećava celokupni komfor.

Kako funkcioniše podno grejanje?

Podno grejanje funkcioniše tako što topla voda cirkuliše kroz niz neprekidnih petlji koje se fiksiraju ispod poda stvarajući veliku grejnu površinu koja zagreva prostoriju od poda prema gore. Jednostavno rečeno, u ovakvom sistemu čitav pod postaje jedinstveno grejno telo. Ovaj oblik grejanja koji šalje toplotu od poda prema plafonu, obezbeđuje gotovo idealne uslove grejanja i mnogo je ugodniji od konvektorske toplote koju daju radijatori.

Prednosti podnog grejanja

Energetska efikasnost

U tradicionalnim radijatorskim sistemima voda mora da se zagreje na temperaturama od 65-75⁰C, da bi se efikasno grajale prostorije, dok podno grejanje zahteva temperaturu od svega 28⁰C i manje, u zavisnosti od vrste poda. Kod podnog grejanja postiže se isti osećaj toplote kada je prosečna sobna temperatura niža za 1-2⁰C nego kod radijatorskog grejanja, pa je stoga i ušteda na energiji oko 6-12%. Osim toga, gubici toplote prilikom provetravanja su manji nego kod prostorija kod kojih su grejna tela smeštena ispod prozora.

Pored toga, radijatori zagrevaju prvo vazduh koji im je najbliži, tako da se u prostoriji javljaju tzv. hladne tačke - vazduh je hladniji na sredini, dok je u blizini radijatora veoma topao. Za razliku od radijatora, podno grejanje obezbeđuje toplotu od poda do plafona bez hladnih tačaka i zagušljivosti u prostoru koji se greje.

Jednostavno i sigurno za korišćenje

Jednom kada se instalira podno grejanje gotovo da i ne zahteva nikakvo održavanje. Kontroleri omogućavaju da grejanje radi na najefikasniji način i da temperaturu prostora prilagodite svojim potrebama.  Termostat se nalazi na zidu prostorije, recimo pored prekidača za svetlo, grejanje se ne vidi i ne zauzima prostor. 

Pozitivno utiče na zdravlje ljudi

Zračna toplota smanjuje prašinu i vlažnost vazduha, ublažavajući pojavu alergijskih reakcija i iritacija disajnih puteva. Velika grejna površina i niska temperatura, koju obezbeđuje podno grejanje garantuju sporiju razmenu temperature vazduha tako da ne dolazi do podizanja prašine sa poda bez obzira koja vrsta poda je u pitanju. Pored toga, zbog svoje konstrukcije i činjenice da se instalacija nalazi u podu, ne postoje mesta koja su teško dostupna za čišćenje, pa samim tim nema ni taloženja prašine i alergena.


phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram