Politika privatnosti

U ovoj Politici privatnosti objašnjeno je na koji način ENERGY NET DOO NOVI SAD, matični br. 08716013, sa sedištem u Novom Sadu, Temerinska 111 (u daljem tekstu: „ENERGY NET“) prikuplja Vaše lične podatke, na koji način ih koristi i upravlja istim. Kompanija ENERGY NET posvećena je zaštiti i poštovanju Vaše privatnosti. S velikom pažnjom vodimo računa da se lični podaci naših klijenata  analiziraju u skladu sa važećim odredbama zakonskih propisa Republike Srbije, kao i u skladu sa važećim odredbama direktive Evropske unije. Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Politiku, kako bi saznali zašto i kako prikupljamo Vaše podatke, i na koji način će biti upotrebljeni.

U naše ime obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših klijenata. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke. Dajemo klijentima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele da se izbrišu sa mailing lista. Svi podaci o klijentima strogo se čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni ENERGY NET-a odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti. Obavezujemo se da prikupljene podatke ne koristimo ni u koje druge svrhe, niti ih prosleđujemo trećim licima, izuzev u slučajevima navedenim u ovoj Politici.

1. Ko je RUKOVALAC vaših podataka?

ENERGY NET rukovalac je Vaših podataka i odlučuje o načinu obrade Vaših javnih podataka. Kao rukovalac analize podataka o ličnosti svojih klijenata, i drugih lica čiji podaci su joj neophodni za izvršenje poslovnih obaveza, ENERGY NET odgovoran je za zaštitu tih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS”, br. 87/2018), koji se primenjuje od 21. avgusta 2019. godine.

2. Kako nas kontaktirati u vezi sa vašim podacima?

Za analizu Vaših podataka i sprovođenje Vaših prava koji su u vezi sa analizom, možete se obratiti putem mejla office@energynet.rs sa napomenom da je mejl u vezi sa zaštitom Vaših podataka o ličnosti.

3. Koje podatke obrađujemo i u koju svrhu?

Vaše podatke o ličnosti koristimo za različite svrhe, kao na primer ako je to neophodno za izvršenje ugovora ili za preduzimanje radnji pre zaključenja ugovora, ako se obrada vrši u cilju poštovanja pravnih obaveza ENERGY NET-a, ako je obrada neophodna u cilju zaštite životno važnih interesa, ako je neophodna u cilju obavljanja poslova u javnom interesu ili izvršenja zakonom propisanih ovlašćenja ENERGY NET-a, ako je obrada neophodna u cilju ostvarivanja legitimnih interesa ENERGY NET-a ili treće strane, kao i ako na to pristanete. Vaše podatke, takođe, koristimo i za poboljšanje iskustva kupovine, u marketinške svrhe ili iz bezbednosnih razloga.

3.1. Obrada porudžbina

Kada obavite kupovinu, u zavisnosti od slučaja, od Vas se može tražiti da ostavite određene podatke o ličnosti koji su neophodni za izvršenje ugovora o kupovini. Ovo će se, naročito, dogoditi ukoliko, pored kupovine naših proizvoda, odaberete da koristite jednu od usluga, kao što su isporuka ili montaža.

Za uspešnu obradu Vaše porudžbine, potrebni su nam Vaše ime i prezime, adresa, mejl i telefon. Uz pomoć tih podataka mi smo u mogućnosti da Vam isporučimo željenu robu.

Kako bismo se postarali da proizvodi i usluge koje kupite od nas budu dostavljeni na tačnu adresu, sarađujemo sa pouzdanim eksternim partnerima i delimo sa njima neke od Vaših podataka o ličnosti koji su neophodni za pružanje odgovarajućih usluga (npr. Vaše ime, adresu isporuke, i preferencije u vezi sa isporukom koje ste naveli, kao što je vreme dana u toku kog želite da dobijete isporuku).

3.2.  Izjavljivanje reklamacije   

Prilikom izjavljivanja reklamacije, prikupljamo podatke koji su po Zakonu o zaštiti potrošača neophodni kako bi se sproveo postupak rešavanja po izjavljenoj reklamaciji. Prikupljamo Vaše ime i prezime, adresu, mejl, telefon, kao i podatke o kupovini (podatke o robi ili usluzi).

3.3. Postavljanje komentara

U okviru funkcije ostavljanja komentara na sajtu ili društvenim mrežama, ENERGY NET omogućava korisnicima da ostave komentare sa sadržajem koji sami definišu kao i pod imenom-pseudonimom koji sami određuju. Stoga, u vezi ostavljanja komentara, Vi sami birate koje ćete i da li ćete Vaše lične podatke učiniti dostupnim javnosti i da li ćemo mi uopšte imati Vaše lične podatke. Pored tih informacija, u vezi sa komentarima koje Vi učinite javnim na našem sajtu ili društvenim mrežama, mi prikupljamo i vreme i datum komentara kao i IP adresu sa koje je komentar postavljen.

Sve navedene podatke o Vama prikupljamo isključivo u svrhu omogućavanja pretraživanja našeg sajta ili društvenih mreža i ostavljanja komentara. Samim pristupom sajtu ili društvenoj mreži i ostavljanjem komentara Vi prihvatate ovu Politiku privatnosti. Pored toga, Vaše podatke analiziramo na osnovu našeg legitimnog interesa da bismo otkrili i uklonili greške i tehničke probleme koji se mogu javiti u vezi sa pretraživanjem sajta. Takođe Vaše podatke po istom osnovu možemo analizirati i u slučaju eventualnih zloupotreba naloga kao i sprečavanja istih na komentarima. Ovo uključuje i blokiranje komentara koji krše relevantne zakonske propise. Na kraju Vaše podatke možemo otkriti ili podeliti sa određenim državnim organima, ako se to od nas zahteva na osnovu zakona. Takođe iste možemo otkriti i na osnovu pisane, sudske ili druge odluke državnog organa kojom se na osnovu relevantnih propisa može omogućiti uvid u lične podatke.

3.4. Društvene mreže

Ovaj sajt može da koristi aplikacije ili usluge za društvene mreže koje Vam omogućavaju da delite sadržaje sa drugim korisnicima (zajedno „aplikacije za društvene mreže“). Bilo koji lični podatak ili druga informacija koju možete podeliti putem aplikacija za društvene mreže može biti pročitana, prikupljena ili korišćena od strane drugih korisnika aplikacija za društvene mreže nad kojima imamo malu ili uopšte nemamo kontrolu. Zbog toga ne možemo biti odgovorni za korišćenje, zloupotrebu ili neprikladnu upotrebu bilo kog ličnog podatka ili drugih informacija koje ste podelili putem aplikacija za društvene mreže.

3.5. Konkurisanje za zapošljavanje

Prihvatanjem Vaše prijave kao dela procesa selekcije i zapošljavanja u kompaniji ENERGY NET, zamolićemo Vas za neke podatke o Vama, kako bismo mogli da evaluiramo Vašu prijavu. Vaši podaci dostupni su i analizira ih isključivo zaposleni koji je nadležan za poslove selekcije i zapošljavanja u našoj kompaniji. Ukoliko nam date pristanak, Vaše podatke ćemo čuvati tokom perioda od 2 godine, kako bismo formirali bazu kandidata i kontaktirali Vas za slučaj da ste zainteresovani za angažovanje u ENERGY NET-u.

3.6. Osmatranje radi zaštite

Kada prikupljamo podatke o Vama putem osmatranja (npr. putem bezbednosnih kamera), mi to činimo zbog poštovanja zakonskih obaveza ili radi očuvanja legitimnih interesa kao što su osiguranje Vaše, i bezbednosti zaposlenih u kompaniji ENERGY NET, zaštita Vaše lične, i imovine kompanije ENERGY NET, kao i zaštita Vaše, i bezbednosti naših IT i mobilnih sistema. ENERGY NET koristi video nadzor za potrebe bezbednosti ljudi, imovine i poslovanja, kao i radi otkrivanja kažnjivih dela. ENERGY NET na jasan i nedvosmislen način, na vidljivom mestu, obaveštava svoje posetioce prilikom ulaza u maloprodajni objekat o korišćenju video nadzora. Čuvamo informacije prikupljene putem video nadzora u vremenskom periodu koji nam omogućava da pomognemo nadležnim organima za sprovođenje zakona. Ove informacije se čuvaju na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu podataka o ličnosti i pristup je ograničen samo na kvalifikovano osoblje obezbeđenja.

Za tu svrhu vršimo kontinuirani video nadzor određenih područja u maloprodajnom objektu i oko njega (npr. prodajni deo, kase, parking i sl.). Ne nadgledamo mesta na kojima bi to moglo dovesti do kršenja Vaše privatnosti (npr. toaleti). Zabeležene slike koristimo isključivo za svrhu zaštite bezbednosti ljudi, imovine i poslovanja i ne vršimo dodatne analize nad istim. Pristup zapisima se odobrava samo kvalifikovanom osoblju obezbeđenja i licima ovlašćenim od strane zakonskog zastupnika ENERGY NET-a, i oni se ne dele ni sa kim, osim eventualno sa nadležnim organima, kao dokazi za potrebe pravnih postupaka. Ograničili smo vreme skladištenja snimaka na 30 dana, i nakon ovog vremena, oni se automatski brišu, bez mogućnosti reprodukcije.

3.7.  Ostale lične informacije koje nam dostavite

Možete nam, na dobrovoljnoj osnovi, davati podatke u koje spadaju Vaše preferencije po pitanju proizvoda, razlozi iz kojih kupujete određeni proizvod, podaci o Vašoj porodici i načinu života – Zahvaljujući ovome, možemo saznati više o Vašim preferencijama koje se tiču kupovine, i dodatno unaprediti Vaše iskustvo kupovine.

Možete nam dati ove podatke i kada popunite garantni list za proizvod koji ste kupili u kompaniji ENERGY NET. Pored toga, ovakve podatke ćemo dobiti i ukoliko se registrujete ili iskoristite specijalne ENERGY NET ponude, kupone za popust ili druge promocije.

U svakom od napred navedenih slučajeva ćemo nastojati da Vam pružimo pouzdane informacije u vezi sa obradom podataka.

4. Koliko dugo procesuiramo podatke?

ENERGY NET neće čuvati Vaše podatke o ličnosti duže nego što su vaši podaci neophodni radi ostvarenja svrhe obrade u konkretnom slučaju.

Vaši podaci će biti analizirani sve dok postoji legitimni interes za njihovu obradu, odnosno:

  • U slučaju davanja saglasnosti do trenutka opoziva saglasnosti za obradu, ograničenja ili druge radnje kojom se ograničava data saglasnost;
  • U slučaju potrebe da se Vaši podaci koriste za realizaciju ugovora;
  • Ako je osnov za obradu podataka naš legitimni interes, i to do podnošenja prigovora ili opoziva saglasnosti;
  • Za poreske i računovodstvene svrhe u meri i u roku, koji je u skladu sa drugim važećim propisima.

Podaci koje dostavite se čuvaju onoliko koliko je potrebno da bi se ispunila određena svrha zbog koje ste nam dostavili podatke, ili da bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Ako ste nam dali svoju izričitu saglasnost za upotrebu ličnih podataka u promotivne svrhe (recimo prijavom na naš Newsletter), mi ćemo koristiti Vaše podatke za takvu namenu, sve dok ne opozovete svoju saglasnost. Možete opozvati saglasnost koju ste dali u svakom trenutku tako da opoziv proizvodi dejstvo u budućnosti na dugme unsuscribe ili putem mejla office@energynet.rs sa napomenom da je u pitanju zaštita Vaših podataka i navođenjem koju saglasnost želite da opozovete.

5. Koja su prava naših korisnika u smislu obrade podataka?

U skladu sa odredbama Opšte Uredbe o zaštiti ličnih podataka (Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta (EU) 2016/679 koja se primenjuje od 25.05.2018. godine), korisnik ima sledeća prava u odnosu na obradu podataka sa naše strane, uključujući i obradu ličnih:

  • Pravo pristupa svojim podacima, uključujući i dobijanje kopije podataka;
  • Pravo na zahtevanje ispravke podataka;
  • Pravo na brisanje ličnih podataka;
  • Pravo na podnošenje žalbe nadzornom organu za zaštitu ličnih podataka;
  • Pravo ograničavanja obrade podataka.

Ako se Vaši podaci analiziraju na osnovu saglasnosti, imate pravo da opozovete Vašu prethodno datu saglasnost. Opoziv saglasnosti ne utiče na zakonitost analize koja je izvršena na osnovu saglasnosti pre Vašeg opoziva.

Ako se Vaši podaci analiziraju na osnovu saglasnosti ili u svrhu ugovora (potrebnog za pružanje usluge), imate pravo na prenos ličnih podataka.

Imate pravo na pristup Vašim podacima kao i pravo da zahtevate ispravku, ažuriranje, kopiju, brisanje podataka, ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka drugom rukovaocu, pravo na prigovor na obradu i pravo na podnošenje pritužbe Povereniku.

U cilju ostvarivanja Vaših gore navedenih prava, sva pitanja kao i zahteve u vezi sa vašim podacima, njihovim prikupljanjem i obradom, možete postaviti na mejl office@energynet.rs sa napomenom da je u pitanju zaštita Vaših podataka.

U svakom trenutku možete uložiti prigovor u vezi sa obradom Vaših ličnih podataka u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

6. Sa kim delimo podatke?

Vaši podaci bi mogli biti preneti našim pouzdanim partnerima koji obrađuju lične podatke u naše ime, uključujući provajdere IT, kao i druge naše pouzdane partnere. U slučaju prenosa podataka, mi ćemo zahtevati da naši pouzdani partneri čuvaju tajnost i bezbednost podataka kao i da sprovedu odgovarajuće mere kako bi se obezbedila zaštita podataka o ličnosti.

Takođe, u tom slučaju Vaši podaci bi mogli biti prosleđeni i drugim privrednim subjektima koji su ovlašćeni za obradu podataka na osnovu važećih zakona Republike Srbije.

Prilikom obrade Vašeg zahteva, možda će biti potrebno da ENERGY NET prenese Vaše lične podatke drugim povezanim kompanijama u okviru ENERGY NET grupe ili eksternom pružaocu usluga u zemljama, koji su naši ekskluzivni predstavnici. Takvi pružaoci usluga mogu, na primer, biti ovlašćeni da šalju uzorke proizvoda, distribuiraju promotivne materijale ili su zaduženi za nagradne igre ili Vaše porudžbine u našoj veb prodavnici, npr. za isporuku robe. Kompanija ENERGY NET zahteva od svih pridruženih kompanija u okviru ENERGY NET grupe i njenih eksternih pružaoca usluga da čuvaju Vaše lične podatke isključivo u skladu sa našim specifikacijama, a u skladu sa ovom Politikom i zakonskim uslovima o obradi podataka za porudžbinu.

Kako bi Vam omogućili neometano korišcenje sajta mi sarađujemo sa pojedinim poslovnim partnerima vodeći računa o zaštiti Vaših ličnih podataka, sve u skladu sa propisima. Odabir naših partnera vršimo na osnovu toga da li pružaju dovoljan nivo garancije u vezi zaštite ličnih podataka.

Kao što je već rečeno kako bi se ispravno izvršila isporuka sarađujemo sa pouzdanim eksternim partnerima i delimo sa njima neke od Vaših podataka o ličnosti koji su neophodni za pružanje usluge isporuke.

7. Čuvanje podataka

Podatke o ličnosti koje prikupimo o Vama čuvamo na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu podataka o ličnosti. Vaši podaci o ličnosti zaštićeni su od neovlašćenog pristupa, obrade, otkrivanja, upotrebe, izmene ili uništavanja od strane bilo koje organizacije ili pojedinca, primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera.

Određeni podaci i dalje se čuvaju u papirnom obliku, ali imamo tendenciju da informatizujemo sve lične podatke koje analiziramo. Analizirani podaci skladište se u ENERGY NET prostorijama i IT sistemima, ali ponekad čuvamo podatke na serverima naših pouzdanih provajdera.

8. Promene uslova

ENERGY NET zadržava pravo da promeni ili modifikuje ovu Politiku. O važnim promenama i dopunama ENERGY NET može obavestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na sajtu. Korišcenjem bilo kog sadržaja na sajtu ENERGY NET-a smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima o uslovima korišćenja kao i Politici privatnosti.

Ljubazno molimo da povremeno proverite eventualne izmene ove Politike kako biste bili pravovremeno informisani o njenim promenama.

phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram