Da li je grejanje na pelet za Vas?

03/01/2024

Ukoliko nemate mogućnost priključenja na gas, posedujete centralno grejanje na čvrsto gorivo, drvo ili ugalj, a razmišljate o zameni postojećeg sistema grejanja i prelasku na efikasniji, grejanje na pelet je idealno rešenje za vas. 

Kada planirate da promenite sistem grejanja imate mnogo nedoumica, od cene, skladištenja, odražavanja, do kvaliteta ogreva. U potrazi za najefikasnijim rešenjem, pitanja je mnogo, ovo su odgovori na neka od njih.

Šta je pelet?

Pelet je ogrev koji je nastao tehnološkim procesom mlevenja, sušenja i presovanja drvne mase poput opiljaka i strugotine ili nekog drugog “bio” materijala. Zavisno od proizvođača, to može da bude bukva, hrast, čamovina ili mešavina različitih vrsta drveta. Prilikom presovanja pod visokim pritiskom podiže se temperatura drveta i oslobađa se prirodni lepak u drvenoj masi, tako da se za vezivanje ne koriste dodatne hemikalije. Zahvaljujući čistoći ova vrsta ogreva čuva i sam kotao ili peć gde sagoreva. Zbog toga je grejanje na pelet ekološko grejanje koje štiti prirodno okruženje.

Najčešće je u upotrebi drveni pelet koji sagorevanjem oslobađa više toplote nego cepanica od istog drveta od koga je i pelet napravljen. 

Ekološko rešenje

Pelet spada u obnovljive i neiscrpne izvore energije, pa ne morate da brinete da li će ga jednog dana nestati. Pelet se proizvodi u skoro svim zemljama sveta, tako da se smanjuje zavisnost od udaljenih zemalja koje su veliki proizvođači drugih energenata.

Agropelet koji se pravi od ostataka jednogodišnjih biljaka, prilikom sagorevanja otpušta onoliko ugljen-dioksida koliko je biljka za svog života apsorbovala u procesu foto-sinteze. Takođe, sagorevanjem drvenih peleta oslobađa se višegodišnja apsorbovana količina ugljen-dioksida, ali je to i dalje mnogo prihvatljivije nego korišćenje fosilnih goriva.

Grejanje na pelet “čistije” od uglja

Kotao na pelet ispušta znatno manje dima od kotlova na ugalj. Prilikom pokretanja peći i zagrevanja peleta oslobađa se minimalna količina dima, ali jednom kada je peć pokrenuta dim se više ne proizvodi.

Nakon sagorevanja peleta u peći ostaje čak 100 puta manja kloličina pepela (oko 1%) u odnosu na ostatak nastao sagorevanjem drveta ili čak 33 puta manja količina (oko 3%) u poređenju sa agro peletom.

Kontrola rada i potrošnje

Za razliku od čvrstog goriva gde velika količina toplote odlazi kroz dimnjak, grejanje na pelet možete da kontrolišete i podešavate po Vašoj meri. Bergen TRIUMPH serija kotlova pruža mogućnost povezivanja na sobni termostat pomoću kog možete podesiti način grejanja ili vreme paljenja i gašenja gorionika. Kotao postepeno, po potrebi, povećava snagu i tako obezbeđuje dugoročno smanjenje troškova za grejanje na godišnjem nivou.

Poseduje i sistem višestruke zaštite koji reguliše temperaturu, pritisak u kotlu i instalacijama, temperaturu dimnih gasova i po potrebi se automatski aktivira i gasi, zbog čega je grejanje na pelet uz Bergen TRIUMPH kotao bezbedno rešenje.

Štedi vreme, prostor i novac

Za razliku od peći na drva ili ugalj, redovno loženje nije potrebno. Peći za grejanje na pelet imaju integrisan rezervoar koji se može puniti na 3 do 7 dana, u zavisnosti od karakteristika kotla i spoljašnje temperature.

Grejanje na pelet je komforan vid grejanja, ne samo zbog uštede vremena oko pripreme, već i zbog toga što štedi prostor. Pakuje se u vreće od 15kg, a za skladištenje Vam je potrebno čak četiri puta manji prostor u odnosu na druga čvrsta goriva (650kg/m3).

U zavisnosti od vrste i kvaliteta peleta zavisi i rad samog kotla, njegova pouzdanost, nivo prljanja i količina pepela, zato prilikom nabavke ogreva obratite pažnju na to da li prodavac ima sertifikat, da li na kesi piše sastav, kao i brojne druge specifikacije o dimenzijama granula, procentu vlage…

U kesama treba da bude što manje prašine. Kada je pelet kvalitetan, prašine gotovo ni nema. Same granule moraju da budu glatke i da mirišu na drvo, nikako na hemijske sastojke.

Proizvodnja peleta je standardizovana kada je reč o uslovima, a čak je i izgled peleta strogo definisan – prečnik iznosi 6mm, dužina 30mm, a vlaga mora da bude ispod 10%.

Grejanje na pelet proizvodi veću količinu toplote nego grejanje na drva ili ugalj i na taj način ćete zasigurno uštedeti novac. Inovativno tehnološko rešenje TRIUMPH pelet kotla obezbeđuje dugoročno smanjenje troškova za grejanje na godišnjem nivou.

Prva investicija – kotao za pelet

Ovaj sistem grejanja zahteva poseban kotao za pelet koji se povezuju na postojeći sistem, pa je ovo rešenje najinteresantnije za domaćinstva koja već imaju sistem centralnog grejanja sa kotlom na drva ili ugalj, jer se takav kotao jednostavno zameni onim koji koristi pelet. TRIUMPH kotlovi imaju ugrađen keramički grejač koji omogućava brzu potpalu. Svi elementi kotla izrađeni su od visokokvalitetnih materijala, usklađeni sa visokim ekološkim i bezbednosnim evropskim standardima, što obezbeđuje energetsku efikasnost, pouzdanost i dug radni vek. I pored toga imaju garanciju od 5 godina na nepropusnost, kao i standardnu garanciju proizvoda od 2 godine.

Osim kupovine novog, imate mogućnost da postojeći kotao “nadogradite” dodajući mu gorionik za pelet. To znači da se na vrata kotla na čvrsto gorivo ugrađuje poseban gorionik koji omogućava da u postojećem kotlu sagoreva pelet. Ovaj sistem pruža sve prednosti kao i klasični kotao na pelet, ipak, koliko će to rešenje biti efikasno zavisi od stanja postojećeg kotla, te je važno da se o tome konsultujete sa našim stručnjacima kako biste odabrali pravo i isplativo rešenje.


phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram