19/04/2024

ENERGETSKA EFIKASNOST MODERNIH POSLOVNIH I STAMBENIH KOMPLEKSA: Korak ka održivim, pametnim zajednicama

Konferencija ArchyEnergy 2024 je događaj koji je okupiovrhunske stručnjake, vodeće kompanije, investitore i institucije u oblasti arhitekture, energetske efikasnosti i tehnoloških, održivih građevinskih inovacija, koji su sa svog aspekta izneli doprinos zelenoj arhitekturi i održivom načinu življenja i poslovanja. Tom prilikom su i predstavnicikompanije Energy Net predstavili svoj doprinos, kako projektu Novella u saradnji sa kompanijom Rapid Invest, tako i generalno unapređenju energetske efikasnosti kroz plasiranjeinovativnih rešenja na tržište. Kada je stanogradnja u pitanju, fokus je na korišćenju obnovljivih izvora energije, ali i na,ništa manje važnom, uređenju prostora kojim se ostvaruje poseban nivo komfora korisnika.

Osnovni pokazatelji energetske efikasnosti zgrade su potrošnja energije i ostvaren komfor. Koji to konkretni sistemi i oprema postoje danas na tržištu, a kojima su pomerene granice za postizanje što veće energetskeefikasnosti? 

Goran Lalić, Direktor Advise Institute by Energy Net:

Na samom početku, veoma je važno da pomenemo i da se osvrnemo na globalne trendove u oblasti energetike, a to suelektrifikacija, koja bi trebalo da bude dominantno podržanaprimenom obnovljivih izvora energije (OIE), solarima pre svega, a onda i težnja da se zaustavi dalji globalni rast potrošnje energije gde energetska efikasnost ima ključnu ulogu. Sve ovo je deo zelene agende koja podrazumevadostizanje NET ZERO statusa, kao i značajnu dekarbonizacijui dostizanje veoma ambicioznih ciljeva do 2030. i 2050. godine.

Energy Net je kompanija koja svojim iskustvom od trideset tri godine i ekspertizom u oblasti OIE i energetske efikasnosti tržištu i partnerima nudi ostvarivanje maksimalnog komfora uz potpuno uklapanje u globalnu agendu, tj. uz visoku energetsku efikasnost i ozelenjavanje putem instalacije solarnih sistema.

Oprema, odnosno rešenje koje je danas postalo globalni standard je visoko kvalitetna i energetski efikasna toplotna pumpa u kombinaciji sa solarnom energijom. Na modernim, urbanim objektima jedno od takvih, mogućih rešenja koja se implementiraju uključuje trocevne VRF sisteme koji omogućuju veliku autonomiju i pojedinačno upravljanje mikroklimom na nivou prostorije, inverter klima uređaje (spliti multi split) poslednje generacije sa veštačkom inteligencijom, solarne kolektore za proizvodnju tople vode i sistem centralne ventilacije sa Swegon klima komorama, koje imaju efikasnost veću od 90% i koje dolaze sa integrisanom toplotnom pumpom. Ono što takođe postoji kao opcija je i solarna elektrana, koja može da zadovolji potrebe za električnom energijom korisnika poslovnih ili rezidencijalnihobjekata.

Energetski efikasna rešenja u fokusu imaju komfor čoveka, uštedu energenata, ali i dobrobit životne sredine. Šta mislite da je potrebno da bi se motivisali stanari i korisnici prostora da brinu o svom okruženju? 

Goran Lalić, Direktor Advise Institute by Energy Net:

Svaki pojedinac danas ima svest da su čist vazduh i čista životna sredina osnova zdravog življenja. Svedoci smo da u našoj zemlji postoji veliki potencijal, kada je unapređenjekvaliteta vazduha u pitanju, ali i činjenice da brojne kompanije već ulažu ozbiljne napore da smanje karbonski otisak koji nastaje njihovim poslovanjem, stavljajući to kao prioritetni cilj u svoje ESG strategije.

Važno je edukovati ljude kako svojim izborima mogu uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Oni sami će u svom privatnom životu donositi odluke o korišćenju energetski efikasnih rešenja i birati kompanije koje imaju svest o potrebi očuvanja zdrave životne sredine.

Ono što Energy Net kao kompanija pruža su energetski efikasna rešenja za dom i poslovne prostore, sa fokusom na toplotnim pumpama najnovije generacije, VRF sistemima, kondenzacionim gasnim kotlovima, kao i na najmodernijim inverter klimama koje štite i štede zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Za krajnje korisnike i naše partnere je takođe važno i  dakompanija Energy Net u sferi postprodaje, servisa, odnosno održavanja u garantnom i van garantnog roka veoma odgovorna kompanija i ne ostavlja vlasnike i krajnje korisnike da se sami snalaze. Veoma često daje opciju unapređenja starih sistema kao i supervizije korišćenja u cilju postizanja što veće energetske efikasnosti objekta. 

Udobnost i prostorni komfor je nešto što korisnici prostora mogu najpre i najdirektnije da prepoznaju. Koliko kvalitetno i održivo uređenje objekata podiže standard modernih stambenih i poslovnih objekata?

Jelena Maravić ModrićMast.prav. / LLM, Menadžer prodaje:

Ono što daje poseban doživljaj komfora u domu ili poslovnom prostoru je uređenje enterijera, posebno izbor kvalitetne keramike modernog dizajna, visokokvalitetne sanitarneopreme, podova...

Zato se kompanija Energy Net, pored stvaranja bolje atmosfere uz pomoć energetski efikasnih rešenja za klimatizaciju i ventilaciju prostora, odlučila za ekskluzivno zastupništvo brenda Porcelanosa. Široka ponuda ovog prestižnog brenda se u Srbiji može pogledati u dva salona Home Concept Porcelanosa u Beogradu i Novom Sadu.

Ono što karakteriše ovaj brend su upotreba materijala i tehnologije najviše klase koji rezultiraju proizvodima vrhunskog kvaliteta i funkcionalnosti. Posebno se ističe moderan dizajn kojim Porcelanosa postavlja standarde uređenja na globalnom nivou.

Primer modernog kompleksa sa Porcelanosa keramikom i sanitarijama je upravo projekat Novella u Novom Sadu.

Briljantna Porcelanosa keramika biće zastupljena u svim stanovima u kupatilima, kuhinjama, hodnicima u okviru svih lamela koji čine Novellu.

Prirodnom izgledu ambijenta i eleganciji doprinose pločice premium kolekcija koje se perfektno mogu uklopiti u svaki ambijent, a karakteristika im je vanvremenski dizajn i kvalitet koji obećavaju dugotrajnost, što predstavlja posebnu pogodnost za sve kupce stanova.

Porcelanosa sanitarije, naročito slavine i tuševi, obezbeđuju uštedu potrošnje vode, dok podovi svojim kvalitetom optimizuju efekat podnog grejanja, pa uz energetski efikasna rešenja Energy Net-a, Porcelanosa asortiman doprinosi održivom načinu življenja i poslovanja.

Pogledajte više na homeconcept.rs/


Povratak na vesti

phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram