28/06/2024

„Strategija održivog poslovanja“ - Advise Institute by Energy Net

U sredu, 26.juna, u Poslovnom centru kompanije NIS u Novom Sadu održan je panel na temu „Strategija održivog poslovanja“ koju je organizovao Advise Institute by Energy Net.

Moderator panela bio je prof. dr Bojan Lalić, a panelisti: prof. dr Uglješa Marjanović (FTN), prof. dr Maja Petrović (FTN) i dr Goran Lalić, direktor Advise Institute-a.

Teme panela bila je značaj strategije održivosti u savremenom poslovanju, a diskutovano je da li su pažnja i fokus na toj temi potrebni za opstanak kompanija. 

Istaknuto je da jasna strategija održivog poslovanja ujedno predstavlja i brendiranje biznisa i odgovaranje na zahteve partnera, kupaca, investitora, čime se osigurava mesto kompanije u lancu poslovanja i njen opstanak.

U tom smislu je od ključnog značaja uticaj regulatora i države na industrije i postavljanje veoma jasnih granica u okviru kojih se posluje.

Istaknut je pojam i značaj opsega (scope) i metrike, to jest obračunavanja emisije CO2 kao važnog segmenta strategije održivosti I važnog parametra kojeg kompanije ističu u svojim ESG I CBAM izveštavanjima.

Na panelu je predstavljena i knjiga „Strategija održivog poslovanja“ autora Andrew Granthama,  prva koju je izdao Advise Institute, s namerom da na ove prostore donese štivo koje će biti praktičan priručnik donosiocima odluka, biznisima, privredi, ali i svima onima koji prepoznaju značaj održivosti.

Knjiga je štampana na recikliranom papiru i prvi tiraž od 500 komada je „spasao“ 15 odraslih stabala.

Knjiga donosi osavremenjene poglede ne neke veoma standardizovane teme, alate i modele i ujedno unosi ideju i paradigmu održivosti koja može imati veoma značajne uticaje na pojedine industrije.

Na kraju panela je kao primer dobre primene strategije održivosti navedena kompanija NIS  nis.rs/odrzivi-razvoj/ I kompanija Energy Net energynet.rs/kompanija/odrzivo-poslovanje/ koje, svaka za sebe, predstavljaju primer pristupa ovoj temi od strane velikih i srednjih preduzeća.


Povratak na vesti

phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram