Kada je vreme za zamenu gasnog kotla?

04/01/2024

Kada odgovorite na narednih pet pitanja doći ćete do zaključka da li je vreme za zamenu Vašeg gasnog kotla.

#1 KOLIKO KOTAO IMA GODINA?

Ako Vaš gasni kotao ima više od 15 godina, onda ne treba ni da razmišljate. Samom zamenom za neki od kondenzacionih kotlova uštedećete na računima za grejanje. 

#2 KOLIKO JE VAŠ KOTAO ZAISTA EFIKASAN?

Sprovedite jedan mali eksperiment. Pred samu grejnu sezonu, dok su dani hladni a prostorije mogu da se zagreju i klima uređajima, testirajte svoj gasni kotao tako što ćete ga uključiti i pustiti da radi. Nakon nekog vremena posetite prostoriju u kojoj se nalazi gasni kotao. Ako su vazduh ili prašina "teški", to je znak da Vam treba novi kotao. Pored toga, probajte da se prisetite koliko ste novca izdvajali na račune za grejanje u proteklom periodu? Ukoliko su troškovi bili u konstantnom rastu, signal su da možda nešto nije u redu i da bi trebalo konsultovati se sa stručnim licem. Ne mora da znači da je svaki porast računa nužna zamena. Možda je samo u pitanju jača zima, neki manji kvar, curenje gasa i slično.

Pokušajte i da se prisetite koliko puta ste u proteklih nekoliko godina pozvali servisera da Vam popravi gasni kotao. Ukoliko je češće nego svih prethodnih godina, dobar je pokazatelj da treba da se menja, jer sve češći kvarovi siguran su znak da je vreme za zamenu. 

#3 DA LI KOTAO PROIZVODI ČUDNE ZVUKE?

Svaki kotao će stvoriti određenu količinu zvuka, ali čim taj zvuk postane neizdrživ ili čudan vreme je za promenu kotla. Sa ovim se ne smete igrati, buka je jasan znak da sa kotlom nešto nije u redu i da treba pozvati servisera. On će onda proceniti da li je isplativije popravljati ili zameniti za novi kotao.

#4 DA LI SU SVE PROSTORIJE TOPLE?

Ako radijatori nisu jednako topli, bez obzira što povećavate i smanjujete temperaturu na kotlu, samo Vam govori da pozovete servisera. On će proceniti kakav je kvar u pitanju i treba li samo popraviti ili zameniti stari gasni kotao. 

Zamena uopšte ne mora da bude skupa, pogotovo zato što je danas moguće kotao kupiti na odloženo plaćanje. Pored toga, tehnološki su toliko napredovali da se novi gasni kotlovi sami isplate, kako kroz uštede u potrošnji, tako i kroz uštede vremena kao i novca koji se inače izdvaja na popravke.


phone-handsetmap-markercalendar-fullcross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram