Video vodiči i saveti


 

Ko je Majstor Žare?

Mnogi se pitaju ko je Majstor Žare i šta on radi? Majstor Žare pruža optimalna rešenja iz oblasti grejanja, klimatizacije i ventilacije prilagođena Vašim potrebama. Tu je da vas posavetuje i da zajedno sa Vama izabere najbolje rešenje za Vaš dom. Majstor Žare radi na čitavoj teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Preko 10 miliona kvadratnih metara opremljenog prostora raznih namena i preko 1 milion zadovoljnih korisnika svedoče o kvalitetu poslovanja i znanju Energy Net-a. Bitno je da izaberete optimalan uređaj proverenog kvaliteta i proizvođača a Majstor Žare je tu da Vas posavetuje i pruži najbolje rešenje. Majstor Žare i Energy Net stoje iza svih svojih rešenja i pored redovne garancije nude i produženu garanciju.


Razlika između inverter i on/off klime

Kako izabrati pravu klimu? Inverter ili obična (on/off)? U pitanju je značajna razlika, pre svega u kvalitetu i troškovima. Cena invertera je u startu viša ali se kroz 40-tak procenata manje račune za struju ta investicija brzo vrati i klima sama sebe isplati kroz uštede. Inverter mnogo brže postiže željenu temperaturu, održava temperaturu konstantnom, ozbiljno štedi struju i može da se koristi i za grejanje i to na temperaturama do neverovatnih -30C! Inverter klima uređaj se koristi i za hlađenje i za grejanje, a obična samo za hlađenje i eventualno dogrevanje u prelaznom periodu do -7C. Važna napomena je da nije svaki inverter isti. Preporučujem Gree inverter klime koje rade po specijalnoj G10 tehnologiji što znači da ispunjavaju 10 ključnih standarda koji garantuju kvalitet i dug vek.

Gree G10 Tehnologija karakteristike:
• Tih rad
• Ekološki freon
• Visoka preciznost kontrole
• Automatsko prilagođavanje naponu
• Velika pouzdanost
• Niska frekvencija rada
• Velika brzina procesora
• Korekcija faktora snage
• Kontrola putem kompjuterske simulacije
• UFH Flux kontrola


Pravilna montaža klima uređaja

Ako renovirate ili opremate stan ili kuću obratite pažnju pre svega na hlađenje i grejanje, tačnije na uštedu energije.

Jako je važna pozicija klime na zidu!

Unutrašnja jedinica klima uređaja treba da se postavi na 15 cm od plafona i da ima po 25 cm slobodnog prostora sa leve i desne strane.
Preporuka je da rastojanje od poda do unutrašnje jedinice bude oko 2,5 metara.

Spoljašnja jedinica treba da bude postavljena minimalno 30 cm od  zida na kom se monira, i da ima minimalno pola metra sa strane.

Ni unutrašnju ni spoljašnju jedinicu klima uređaja ne smete zatvarati, zaklanjati niti pokrivati kako bi obezbedili nesmetanu cirkulaciju vazduha jer je strujanje vazduha neophodno za dobar rad klime.


Kako pravilno koristiti klima uređaj?

Prava klima treba da greje, hladi, štiti i štedi. Da vam omogući prijatnu temperaturu u prostoru u kom boravite i da štiti i čuva vaše zdravlje. Temperatura u prostoru u kom boravite treba da bude između 23 i 26 stepeni. Podesite usmerivače vazduha tako da hladan vazduh izlazi horizontalno jer on prirodno pada ka podu i tako rashlađuje celu prostoriju. Najbolje klime imaju i horizontalne i vertikalne usmerivače vazduha. Pre nego što uključite klima uređaj provetrite prostor i potom zatvorite prozore kako bi smanjili račune za struju. Podesite klimu da ne "duva" direktno u vas!


Saveti za uštedu energije sa inverter klimama

Često pitanje koje dobijam je: "Da li koristiti klima uređaj tokom noći, da li tako trošim više struje?". Ako koristite Gree inverter klima uređaj savet je da držite klimu uključenu konstantno 24 časa zato što na taj način štedimo najviše energije.

Najviše energije se potroši za grejanje ili hlađenje ne klimatizovanog prostora, a značajno manje kada se održava željena temperatura.

Najbolji Gree inverter klima uređaji imaju 7 brzina ventilatora, potpuno su bešumni, odnosno nečujni i imaju senzor za ujednačavanje temperature što osigurava prijatnu temperaturu u celom prostoru.

Vaše je da samo podesite željenu temperaturu, a sve ostalo radi sama klima.

Vrlo važno je da znate da su ovakve klime najštedljivije kada rade 24 časa! Štede energiju, a samim tim i novac.


Čišćenje i održavanje klime

Da bi klima štitila, tj. čuvala zdravlje neophodno je se redovno čisti i servisira. Vlažno i hladno okruženje unutar klima uređaja pogoduje razvoju gljivica, virusa i drugih mikroorganizama, od kojih se kao najopasniji po zdravlje čoveka izdvajaju Koksaki virus i Legionarska bolest. Time klima uređaj postaje visok rizik po Vaše zdravlje ukoliko se redovno ne održava. Redovno čišćenje filtera možete i sami da uradite. Pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi godišnji servis kada se detaljno dezifikuje i čisti kompletan sistem, dakle i spoljašnja i unutrašnja jedinica. Samo na ovaj način filteri mogu da imaju punu funkciju i štite zdravlje ljudi.

Preventivno godišnje održavanje obuhvata sledeće:
-Pranje i dezinfekcija kućišta i isparivača unutrašnje jedinice
-Pranje i dezinfekcija turbine i kadice za odvod kondenza
-Pranje i dezinfekcija filtera
-Pranje kućišta spoljne jedinice
-Pranje isparivača i ventilatora spoljne jedinice
-Provera instalacije i nosača,provera pritiska u sistemu
-Provera elektronike
-Provera freona