Toplotne pumpe - efikasna i inovativna rešenja za optimalnu energiju životnog prostora

Blog

Ukoliko tražiš najsavremenije rešenje za grejanje i hlađenje svog prostora uz niske račune za struju, pravo je vreme da razmisliš o nabavci toplotne pumpe. Zbog svojih brojnih prednosti i ušteda u odnosu na konvencionalne sisteme, toplotne pumpe postaju sve popularnije u izgradnji i renoviranju objekata, a evo i nekoliko razloga zašto je to tako.

U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali niskim cenama energenata, dok je o energetskoj efikasnosti malo ko razmišljao. Danas se situacija promenila i svest o upotrebi energetski efikasnih rešenja za grejanje i hlađenje postaje sve izraženija. Tu na scenu stupaju toplotne pumpe, koje prednjače u efikasnosti i to iz nekoliko razloga:

 

            Obezbeđuju niže troškove grejanja/hlađenja

Toplotne pumpe su jeftinije u eksploataciji od sistema koji su zasnovani na sagorevanju goriva - štede i do 75% novca u odnosu na konvencionalne grejne sisteme, jer preuzimaju 75% besplatne energije iz okruženja. Onih 25% troši se na električnu energiju koja je neophodna kako bi se energija iz jednog prostora prebacila u drugi. Za utrošen 1kW električne energije oslobađa od 3 do 5kW toplotne ili rashladne energije što znači da predstavljaju rešenje koja troškove grejanja svodi na minimum, dok istovremeno komfor i zadovoljstvo podiže na najviši mogući nivo. Pored toga, manje se kvare, gubici energije su manji, a nema ni dodatnih troškova za kupovinu i skladištenje ogrevnih materijala.

Pametne, bezbedne i jednostavne za korišćenje

Pojedini modeli toplotnih pumpi imaju mogućnost povezivanja na WiFi mrežu i putem aplikacije na pametnom mobilnom telefonu omogućavaju jednostavno upravljanje čak i sa udaljene lokacije. Bezbednije su od sistema koji rade po principu sagorevanja tečnih i drugih goriva, a uz pomoć svoje moćne automatike same, na osnovu spoljne temperature, određuje optimalnu temperaturu prostora.

 

            Jednostavnije su za održavanje i dugotrajnije

Za razliku od tradicionalnih sistema, toplotne pumpe je dovoljno dva puta godišnje proveriti, dok kod kotlova na čvrsto gorivo ili pelet se svakodnevno moraju kontrolisati pepeo, curenje, kondenzacija i sl. Projektovani radni vek toplotne pumpe je oko 20 godina i veoma su pouzdane u radu.

 

             Mogu i da hlade

U toplom periodu godine, toplotne pumpe mogu da obrnu ciklus rada, odnosno da funkcionišu kao klime - jednostavno, promenom moda sa grejanja na hlađenje dolazi do promene toka rashladnog fluida, pa toplotna pumpa uzima toplotu iz prostorija i predaje je spoljašnjoj sredini.

 

            Mogu da služe i za grejanje sanitarne tople vode

Za vreme dok toplotna pumpa greje ili hladi objekat, ona može da zagreje i velike količine sanitarne tople vode. Ono što je posebno interesantno je da pojedini modeli toplotnih pumpi prilikom hlađenja zagrevaju sanitarnu vodu potpuno besplatno, jer umesto da odvode toplotu u spoljašnju sredinu, koriste je za grejanje vode.

 

            Vode računa o životnoj sredini

          Imaju smanjenu emisiju CO2 i do 30% u odnosu na druge sisteme grejanja.

 

Jednostavne za ugradnju

Ovaj uređaj može da se postavi skoro na svakom mestu. Naročito je jednostavna ugradnja toplotnih pumpi vazduh-voda, koje zauzimaju malo mesta i ne zahtevaju dodatne radove - kopanje bunara i postavljanje sondi. Spoljna jedinica se postavlja na objekat ili na tlo. Pored podnog grejanja, određeni modeli toplotnih pumpi mogu takođe veoma efikasno i povoljno da greju i putem radijatora.

 

Sve ovo je doprinelo da sve veći broj korisnika razmišlja o ugradnji toplotnih pumpi, kao efikasnom rešenju za grejanje i hlađenje objekata. Naročito su popularne toplotne pumpe vazduh-voda, kao što su Bergen Versati toplotne pumpe koje objedinjavaju grejanje, hlađenje i snabdevanje toplom potrošnom vodom i idealno su rešenje za nove objekte u izgradnji, kuće i zgrade, ali i kao rešenje za zamenu već postojećih sistema grejanja u cilju smanjenja računa.

Kako rade toplotne pumpe vazduh-voda?

Toplotna pumpa je uređaj koji apsorbuje toplotnu energiju sa jedne lokacije (spoljni izvori energije) i premešta je na drugu lokaciju (objekat koji se greje ili hladi). Iz obnovljivog izvora energija, u ovom slučaju iz vazduha, ulazi u isparivač pumpe. Zatim kroz sistem cevi gas koji je preuzeo energiju ide u kompresor gde rastu pritisak i temperatura. Sledeći korak se dešava u zatvorenom sistemu izmenjivača u kome toplota gasa prelazi na sistem za grejanje/hlađenje. Nakon što preda toplotu, gas se vraća na svoju prvobitnu temperaturu i ponovo ide u isparivač kako bi proces počeo ponovo. Zadatak uređaja je da automatski drži temperaturu u odgovarajućem opsegu, u objektu tokom godine, svejedno da li to bilo hlađenje (leti) ili grejanje (zimi).

Napredna automatika omogućava potpunu kontrolu celog sistema, podnog grejanja, radijatorskog grejanja, grejanja sanitarne tople vode, ventilator konvektora (fan coil) uređaja u režimu grejanja i hlađenja, i dodatnog izvora energije (gasnog kotla, elektro kotla ili kotla na pelet).

Sve ukazuje na to da su toplotne pumpe pametna investicija. Iako zahtevaju visoka početna ulaganja, gledano na duže staze mogu doneti ogromnu uštedu. Šta više, kombinovanje toplotnih pumpi sa solarnim kolektorima može dovesti do izuzetno niske potrošnje energije, što znači i do minimalnih iznosa računa za grejanje i hlađenje.

 

Ukoliko želiš da saznaš više o toplotnim pumpama ili pak želiš potpuno besplatno da dobiješ savet koje je najefikasnije rešenje za tebe, pozovi naš Call centar na 011 65 55 200 ili nam piši na majstorzare@energynet.rs.

Za više korisnih saveta prati nas na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u i YouTube-u.