Pripreme za tople dane!

Blog

Dani koji su pred nama najavljuju dugo očekivani porast temperature.
Sada konačno možeš da otvoriš prozore širom i pustiš sunce da ugreje tvoje prostorije dok se baviš velikim prolećnim čišćenjem.

Ipak, ubrzo ćeš poželeti da zatvoriš prozore i posegneš za daljinskim upravljačem svog klima uređaja. Kada se to desi, kasno je da razmišljaš o tome da li si očistio sve filtere i perive delove uređaja kako bi ga pripremio za sezonu toplijih dana. Zato, dočekaj spremno lepo vreme koje provodiš kako napolju tako i u udobnosti svog doma za koji ti je potreban i čist i ispravan klima uređaj.

Preporučljivo je da preventivno održavanje, ili detaljno čišćenje, klime obaviš jednom do dva puta godišnje. Ako u tvom prostoru borave kućni ljubimci ili je on izložen duvanskom dimu, i češće čišćenje nije na odmet. Bitno je da znaš da osnovno čišćenje unutrašnje i spoljne jedinice kao i filtera klime možeš da obaviš sam pomoću tople vode i bilo kog dezinfekcionog sredstva koje imaš pri ruci.

Ukoliko filter klime nije čist, mala je verovatnoća da je čist vazduh u prostorijama u kojima boraviš. Neredovna dezinfekcija delova klime može prouzrokovati pojavu bakterija i gljivica u vazduhu što za rezultat ima širenje neprijatnih mirisa i nepovoljan uticaj na zdravlje svih ukućana. Zbog toga je veoma bitno da održavaš higijenu klime.

Za detaljan godišnji servis klime neophodno je da kontaktiraš stručno lice dok osnovno čišćenje klime možeš da uradiš i sam. Ako ti je u razumnom domašaju, spoljnu jedinicu možeš isprati toplom vodom pomoću creva i bilo kog neabrazivnog sredstva za čišćenje kako bi odstranio prašinu koja se nakuplja pod uticajima okoline.

Unutrašnju jedinicu možeš, takođe, oprati spolja tako što ćeš prebrisati zaštitnu masku vlažnom krpom.
Važno je da klima uređaj ne sme da bude u radu kao i da bude potpuno isključen iz strujne mreže!

Iz klima uređaja izvadi sve filtere i potopi ih u posudu sa toplom vodom u kojoj može biti dodato i sredstvo za dezinfekciju poput asepsola. Pre potapanja filtera u vodu preporučljivo je da se sa njega odstrane veći delove prljavštine. Nakon detaljnog pranja filtera, sačekaj da se potpuno osuše pre vraćanja u klima uređaj.

Takođe, izmenjivač unutrašnje jedinice (aluminijumska rebra) možeš isprskati sredstvom za čišćenje klima ili rastvorom dezinfekcionog sredstva i vode kako bi dezinfikovao i dodatno očistio klimu.

Poznato je da se sve stvari koje su, poput mobilnog telefona, konstantno izložene dodiru sa rukama brzo i zaprljaju. Tako je i sa svakim daljinskim upravljačem pa i onim od klime. Daljinski je preporučljivo čistiti tečnim sredstvima kao što su asepsol ili medicinski alkohol. Na manji predmet, recimo štapić za uši, nanesi sredstvo i pažljivo prebriši sve dugmiće i okolnu plastiku.

Kada već čistiš daljinsku upravljač, proveri i baterije - da li je slučajno došlo do njihovog curenja.

Nekoliko korisnih saveta možeš čuti i od tvog Majstor Žareta koji ti je uvek na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice koje možeš imati pri rukovanju svojim klima uređajem.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

Ukoliko imaš dodatnih pitanja ili te interesuje koje grejanje je najbolje za tebe i tvoje ukućane, piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za dodatne informacije i zanimljivosti prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.