PODNO GREJANJE - komforno i zdravo rešenje za bolju atmosferu u domu

Blog

porodica, podno grajanje

Podno grejanje poslednjih godina postaje sve popularnije kada su sistemi centralnog grejanja u pitanju, mada uopšte nije nov pronalazak. Naime, ovaj metod grejanja su koristili još stari Rimljani koji su slali zagrejan vazduh kroz cevi koje su se protezale ispod podova njihovih vila i javnih kupatila. Oni su još tada znali ono što mi danas potvrđujemo - da je podno grejanje sistem koji nudi luksuzni osećaj toplote u celom prostoru na energetski efikasan i zdrav način.

Podno grejanje se svrstava u grupu niskotemperaturnih grejanja, a temperature poda se, zavisno od namene prostorije, kreću između 21 i 28 stepeni Celzijusa. Ovakav sistem grejanja povoljno utiče na troškove, ali i na zdravlje jer sprečava prekomerno isušivanje sluznice i povećava celokupni komfor.

 

Kako deluje podno grejanje?

Podno grejanje funkcioniše tako što topla voda cirkuliše kroz niz neprekidnih petlji koje se fiksiraju ispod poda stvarajući veliku grejnu površinu koja zagreva prostoriju od poda prema gore. Jednostavno rečeno, u ovakvom sistemu čitav pod postaje jedinstveno grejno telo. Ovaj oblik grejanja koji šalje toplotu od poda prema plafonu, obezbeđuje gotovo idealne uslove grejanja i mnogo je ugodniji od konvektorske toplote koju daju radijatori.

Prednosti podnog grejanja

Energetska efikasnost

U tradicionalnim radijatorskim sistemima voda mora da se zagreje na temperaturama od 65-75⁰C, da bi se efikasno grajale prostorije, dok podno grejanje zahteva temperaturu od svega 28⁰C i manje, u zavisnosti od vrste poda. Kod podnog grejanja postiže se isti osećaj toplote kada je prosečna sobna temperatura niža za 1-2⁰C nego kod radijatorskog grejanja, pa je stoga i ušteda na energiji oko 6-12%. Osim toga, gubici toplote prilikom provetravanja su manji nego kod prostorija kod kojih su grejna tela smeštena ispod prozora.

Pored toga, radijatori zagrevaju prvo vazduh koji im je najbliži, tako da se u prostoriji javljaju tzv. hladne tačke - vazduh je hladniji na sredini, dok je u blizini radijatora veoma topao. Za razliku od radijatora, podno grejanje obezbeđuje toplotu od poda do plafona bez hladnih tačaka i zagušljivosti u prostoru koji se greje.

 

Jednostavan i siguran za korišćenje

Jednom kada se instalira podno grejanje gotovo da i ne zahteva nikakvo održavanje. Kontroleri omogućavaju da grejanje radi na najefikasniji način i da temperaturu prostora prilagodite svojim potrebama.  Termostat se nalazi na zidu prostorije, recimo pored prekidača za svetlo, grejanje se ne vidi i ne zauzima prostor. Pored toga, kada koristite podno grejanje, ne morate više da brinete o oštrim ivicama ili vrelim površinama, koje bi mogle da izazovu povrede, naročito mlađih članova porodice.

Obezbeđuje više prostora i slobodu u dizajnu enterijera

Sa sistemom podnog grejanja možete da uživate u kompletnom prostoru bez radijatora na zidovima, koji ograničavaju uređenje enterijera. Pored toga, možete da izaberete i tip poda koji vam najviše odgovara, s obzirom da podno grejanje radi dobro na različitim vrstama podova.

Pozitivno utiče na zdravlje ljudi

Zračna toplota smanjuje prašinu i vlažnost vazduha, ublažavajući pojavu alergijskih reakcija i iritacija disajnih puteva. Velika grejna površina i niska temperatura, koju obezbeđuje podno grejanje garantuju sporiju razmenu temperature vazduha tako da ne dolazi do podizanja prašine sa poda bez obzira koja vrsta poda je u pitanju. Pored toga, zbog svoje konstrukcije i činjenice da se instalacija nalazi u podu, ne postoje mesta koja su teško dostupna za čišćenje, pa samim tim nema ni taloženja prašine i alergena.

 

Ukoliko želite da saznate više o podnom grejanju ili pak želite potpuno besplatno da dobijete savet koje je najefikasnije rešenje za vas, pozovite naš Call centar na 066/090-090 ili nam pišite na majstorzare@energynet.rs.

Za više korisnih saveta pratite nas na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u i YouTube-u.