MODERNIZACIJA SISTEMA ZA GREJANJE

Blog

Sa napretkom tehnologije sve je više načina za modernizaciju stambenog prostora i optimizaciju u skladu sa standardima za očuvanje životne sredine. Moderni sistemi grejanja, hlađenja i ventilacije teže da u potpunosti zadovolje potrebe korisnika pružajući im maksimalnu udobnost i komfor. Kada je reč o modernizaciji sistema grejanja svakom stručnjaku iz te oblasti prva asocijacija su toplotne pumpe jer jednim uređajem objedinjavanju grejanje, hlađenje i zagrevanje sanitarne vode.

Toplotne pumpe su energetski efikasno rešenje i pravi su izbor kada treba da se uklope ušteda troškova grejanja i ekološka proizvodnja toplote, jer se energija koju koristi toplotna pumpa nalazi neograničeno i besplatno u okolini.

Toplotne pumpe koriste prirodne, obnovljive, besplatne izvore energije, a svega 25% ukupne energije koju koristi čini električna energija. Prirodni izvori koje koriste su dostupni tokom cele godine u neograničenim količanama i možemo ih koristiti bez bojazni da ćemo ih iscrpeti. U poređenju sa grejanjem na fosilna goriva emisija CO2 smanjena je za oko 75%. Zbog svog izrazito niskog uticaja na životnu sredinu smatraju se ekološki najprihvatljivijim rešenjem.

U poređenju sa drugim načinima grejanja, ugradnja toplotnih pumpi nije mala investicija, ali je zasigurno najisplativije dugoročno rešenje.

Toplotne pumpe omogućavaju prenos toplotne energije iz sredine niže temperature (zemlja, voda, vazduh) u sistem više temperature (centralno grejanje), korišćenjem dodatne energije za pokretanje kompresora.

Toplotne pumpe vazduh/voda su najjednostavnije za ugradnju i održavanje, ne zahtevaju dodatne troškove ni dozvole i samim tim su najčešće u upotrebi. 

Kao što naziv kaže, toplotne pumpe vazduh/voda koriste energiju iz vazduha kako bi zagrejale vodu u sistemu grejanja. Odnosno, uz pomoć energije iz prirode, u ovom slučaju vazduha, u isparivaču dolazi do isparavanja rashladnog sredstva koji dalje, u obliku pare, ide u kompresor. Kompresor tu paru sabija, povećava joj pritisak i temperaturu, a para zatim, pomoću posebnog izmenjivača toplote, zagreva vodu u sistemu. Grejući vodu, para se zagreva i ponovo pretvara u tečnost. Ekspanzioni ventil joj obara pritisak i proces iznova počinje. U ovom procesu električna energija se koristi samo za pokretanje kompresora.

Modernizacija

Zamena zastarelih sistema grejanja povećava stepen efikasnosti, značajno smanjuje potrošnju energije i ekološki povoljno utiče na životnu sredinu.

Većina starih uređaja za grejanje su neefikasni i oslobađaju velike količine ugljen-dioksida, a povećanjem cena energenata rastu i ukupni troškovi grejanja. Korišćenje obnovljivih izvora energije Vam pruža mogućnost da ne zavisite od fosilnih goriva, a u isto vreme štitite životnu sredinu.

U doba ubrzanog života, moderna tehnologija se razvija da savremenom čoveku obezbedi načine za uštedu vremena i dodatnu sigurnost. Toplotne pumpe su način grejanja koji obezbeđuje upravo takav komfor. Bergen Versati toplotne pumpe su potpuno automatizovane i jednostavne za upravljanje. Kompaktne, gotovo nečujne, ne zahtevaju velik prostor ni komplikovanu montažu, nesmetano rade na izrazito niskim temperaturama (do -22˚C), uz opciju grejanja pri odsustvu od kuće kada štite instalacije od zamrzavanja. Sigurnosni režim rada obezbeđuje da, ukoliko dođe do prekida rada spoljne jedinice, unutrašnja jedinica preuzme funkciju grejanja preko elektro bloka.

Maksimalnu efikasnost toplotnih pumpi iskoristićete u kombinaciji sa niskotemperaturnim sistemima grejanja (podno/zidno/plafonsko) zato što grejna tela većih površina zahtevaju znatno manje energije za zagrevanje. Podno grejanje je inertnije od radijatorskog, radi na nižim temperturama (do 40˚C), dok radijatorsko grejanje radi i sa temperaturama do 70˚C. Sa energetskog aspekta, sistem podnog grejanja je iz tog razloga idealan za novogradnje i zato, kada počnete da planirate gradnju, na vreme razmislite u budućem načinu grejanja (koji će Vam omogućiti komfor i uštedeti novac.)

Pravilno projektovano i izvedeno podno grejanje nema štetno dejstvo na organizam. Ovakav sistem ravnomerno emituje dobro raspoređenu toplotu koja ne uzrokuje strujanje vazduha. Pogodno je za osobe sklone alergijama jer se zagrevanjem prostora podnim, zidnim i plafonskim grejanjem smanjuje količina čestica prašine u vazduhu.

Renoviranje

Podno grejanje jeste efikasno, ali nije dobar izbor za sve objekte, kao na primer za pomoćne prostorije, prostorije u poslovnim zgradama koje se koriste samo povremeno i slično. U stanovima koji su povezani na mrežu centralnog grejanja takva adaptacija nije dozvoljena, a i ugradnja podnog grejanja iziskuje podizanje nivoa poda za 10 do 12 centimetara, što u već postojećim objektima iziskuje podizanje svih vrata. Samim tim, u ovakvim situacijama ugradnja podnog grejanja je nešto skuplja i zahtevnija, pa su klasični radijatori u kombinaciji sa toplotnim pumpama prihvatljivije rešenje.

Bergen Versati toplotne pumpe imaju mogućnost niskotemperaturnog i visokotemperaturnog režima rada i pogodne su kod zamene starog sistema grejanja. U ovom slučaju, kao preduslov efikasnog funkcionisanja toplotnih pumpi, poželjno je da kuća bude dobro izolovana i sa što nižim toplotnim gubicima.

 

Zaokružite proces

Ukoliko želite da potpuno osavremenite životni prostor, to možete postići nadogradnjom sistema grejanja komponentama koje koriste obnovljive izvore energije i na taj način ostvariti značajnu uštedu. Nije neophodno da odjednom investirate u celokupnu opremu, svoj sistem možete nadograđivati korak po korak, u skladu sa potrebama.

Kombinacijom geotermalnih izvora topote sa sunčevom energijom, odnosno dodavanjem solarnih sistema, moguće je obezbediti pripremu sanitarne vode pomoću solarnih panela i solarnu podršku sistemu grejanja.

Još jedan način da upotpunite sistem jeste dodavanje fan coil-a koji u kombinaciji sa toplotnom pumpom ostvaruje veliki i brz učinak grejanja i hlađenja prostorija u objektu. Fan coil koristi nove tehnologije sprovođenja vazduha i efikasno koncipiran sistem izduvavanja za bolju raspodelu termperature i vlažnosti. Doprinosi smanjenju buke i većoj udobnosti. Kapacitet jednog fan coil-a je jednak kapacitetu tri klasična radijatora.

Ovakvi sistemi grejanja mnogo su popularniji u razvijenim zemljama gde je i svest o očuvanju životne sredine razvijenija. Iako zahteva velika početna ulaganja, ovo rešenje će se isplatiti u budućnosti, a osetno niži računi naročito su primetni kod objekata većih kvadratura.

Svaki prostor je priča za sebe i ne postoji univerzalno rešenje za sve. Ukoliko su toplotne pumpe vaš izbor, posavetujte se sa našim instalaterima i pronađite kombinaciju za maksimalnu efikasnost svog doma.