KAKO DA UŠTEDITE UZ UGRADNJU TERMOSTATSKIH VENTILA I TERMOGLAVA

Blog

21°C i 22°C važe za optimalnu temperaturu dnevne sobe, 18°C je preporučljivo za ugodno spavanje, u kupatilu je optimalna temperatura 22°C... Ipak, idealna temperatura varira od osobe do osobe.

Bilo da ste od onih što otvaraju prozore s prvim zracima sunca ili pak gde god da dođete tražite ćebe i papuče, u oba slučaja ovaj prelazni period vam neće prijati. Iako grejna sezona još uvek traje, čini nam se da više dogrevamo nego što grejemo prostor, ne možemo da se usaglasimo oko temperature, a stalnom promenom temperature gubi se energija, pa tako rastu i troškovi.  Rešenje ovog problema jeste zamena postojećih radijatorskih ventila modernim termostatskim ventilima i termoglavama.

 

Kako rade termostatski ventili?

Termostatski ventili se koriste za kontrolu temperature vazduha u prostoriji i omogućavaju podešavanje različite temperature u različitim prostorijama. Postavljanjem termostatskih ventila povećavate udobnost i energetsku efikasnost svom doma.

Termoglave se postavljaju na termostatske ventile i tako regulišu sobnu temperaturu izbegavajući pregrevanje. One stalno mere temperaturu vazduha i kontrolišu dotok tople vode u radijatore, obezbeđujući optimalan rad sistema, čime je omogućena ušteda energije čak do 20%!

Ključna prednost termoglava za radijatore je njihov potencijal za uštedu energije, ali ne može se zanemariti ni komfor koji pružaju. Kada se dostigne željena temperatura, ventil se zatvara i zaustavlja toplu vodu koja ulazi u radijator. Takođe, ukoliko se u prostoriji dostigne zadata temperatura, kretanje tople vode ka radijatoru se usporava, a ukoliko u prostoriji padne temperatura, ventil dozvoljava protok tople vode u radijator, čime se temperatura prostora stalno kreće na optimalnom nivou.

 

Kako da dodatno štedite uz termoglave?

  • Prilikom provetravanja prostorije, termoglavu podesite na 0 i pričekajte da se radijator ohladi, a zatim otvorite prozore. Na taj način nećete gubiti energiju dok provetravate prostor i puštate hladan vazduh unutra;
  • Pre nego što izađete iz stana temperaturu podesite na minimum kako ne biste trošili energiju i pregrevali stan dok niste tu;
  • Dodavanje termostatskih ventila i termoglava na radijatore je veoma jednostavan i povoljan način uštede. Termoglava ima opciju sa oznakom * za prostoriju koja se ne greje u zimskom periodu i prilikom pada temperature na 6,5 °C termoglava će automatski otvoriti ventil i zaštititi sistem od zamrzavanja.

Termostatske ventile nije potrebno postavljati u kupatilu jer je potrebna veća temperatura u odnosu na ostale prostorije, kao ni u prostorije male površine jer imaju mali uticaj  na ukupnu efikasnost objekta.

Takođe, termoglave ne treba postavljati ni u prostoriju gde je termostat, jer tada termostat preuzima funkciju održavanja temperature u toj prostoriji.

 

Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi ili pak želite potpuno besplatno da dobijete savet koje je najefikasnije rešenje za vas, pozovite naš Call centar na 066/090-090 ili nam pišite na majstorzare@energynet.rs.

Za više korisnih saveta pratite nas na Facebook-u, Instagram-u,  LinkedIn-u i YouTube-u.