DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Zamena i renoviranje sistema za grejanje

Blog

Dragi dnevniče,

Naše prethodno druženje otvorilo je mnogo novih tema. Na mejlu majstorzare@energynet.rs stiglo mi je nekoliko pitanja kao što su: Kako da znam da sam odabrao pravo rešenje za grejanje? Šta da radim i kako da odaberem adekvatnu zamenu? i slično.

Ali, dragi moj dnevniče, unapređenje sistema za grejanje zavisi isključivo od toga kakav sistem neko želi da uvede, kao i koliko je spreman da investira u poboljšanje istog.

Na primer, ukoliko želi da se unapredi zgrada koja nije priključena na sistem daljinskog grejanja, poboljšanje bi se sprovelo u kotlarnici ili zamenom radijatora, termoglava, uvođenja termostata...

Jedno od najlakših, ali efikasnih zamena, je zamena kotla. Nju vršimo ukoliko želimo da pređemo na noviji i efikasniji kotao koji će se sam isplatiti kroz uštede u potrošnji i obezbediti pouzdaniji i sigurniji rad, ili prelazimo na jeftiniji i komforniji energent u odnosu na onaj koji smo koristili - recimo konverzija sistema u slučaju prelaska sa uglja kao energenta na drvni pelet ili prelazak sa struje na prirodni zemni gas i drugo. Prelazak sa skupljeg energenta na jeftinije možemo videti u primeru sa TA pećki na neke efikasnije. Procene su da običan kotao na struju ili TA peć potroše 9 kWh električne energije kako bi, u idealnom slučaju, isporučile 9 kWh toplotne energije. Dok, na primer, toplotne pumpe stvore čak i do četiri, pet puta više energije nego što im je potrebno da bi radile, pa mogu da isporuče tih istih 9 kWh toplote trošeći manje od 2 kWh električne energije.

Energy Net_Toplotna pumpa_Dnevnik jednog majstora

Sledeće prepravke na sistemu obično su zamena i izolacija instalacija kao i zamena samih grejnih tela u objektu. Izolacija sistema važna je kako bismo smanjili gubitke u prenosu, odnosno kako ne bismo rasipali energiju u prostor gde to nije potrebno.

Ukoliko osoba živi u kući, dragi moj dnevniče, opcija za unapređenje je mnogo. Naravno, u zavisnosti od već postojeće infrastrukture i stručnosti osobe koja savetuje izmene. Na primer, mi u Energy Net-u besplatno pravimo simulaciju troškova na osnovu samo nekoliko ulaznih parametara kao što su broj etaža, mesto stanovanja, klimatski uslovi, broj ukućana, debljina zidova, debljina izolacije zidova, da li postoji krovna izolacija, postojeći sistem grejanja i željeni sistem grejanja. Na osnovu njih, vršimo procenu prema željenom načinu grejanja i, ukoliko smatramo da nije adekvatno, preporučimo neko drugo, bolje i isplativije rešenje.

Dragi dnevniče, kada govorimo o energetskoj sanaciji, nezaobilazan je i deo sistema za grejanje i hlađenje koji služi za pripremu sanitarne tople vode, a koji donose velike uštede. Ovi sistemi kontrolišu mnoštvo parametara koji utiču na ambijentalne uslove u kojima boravimo, temperaturu, vlažnost vazduha, koncentraciju kiseonika i ugljendioksida u vazduhu... Ali, da te ne davim dragi dnevniče, jednostavnije rečeno to su „pametna“ rešenja kojima se mogu na jednostavan način kontrolisati klimatski uslovi u celom objektu ili njegovim pojedinim delovima.

Pa bi tako, dragi moj dnevniče, primena sistema gasnih kotlova ili toplotnih pumpi sa solarnim sistemima bili komforno rešenje koji funkcionišu po principu „uključi i zaboravi“, jer sisteme posle inicijalnog zadavanja parametara za rad možemo ostaviti da samostalno funkcionišu.

Često se događa, dragi moj dnevniče, da osobe same od sebe donesu odluku o zameni načina grejanja, pa naprave veći problem nego što su ga imali, jer se nisu posavetovali sa osobama koje rade u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja (KGH-a)

Baš mi se tako, pre neki dan, komšija Nikola požalio kako ništa ne valja gasni kotao koji je uzeo po preporuci svog prijatelja. Nisam hteo da mu poverujem, već sam ga zamolio da uđem u kuću i uverim se sam da je sve sprovedeno kako treba. Problem koji sam ja uvideo je da je Nikola uzeo kotao manje snage nego što mu je potrebno. Mislio je da će uštedeti na tome, ali je sebi samo napravio problem. Kao što znaš, manji kilovati od preporučenih ne mogu da postignu željenu temperaturu i sve vreme mu kotao radi u punom kapacitetu, što znači da sve vreme troši mnogo više energije i samim tim neće videti promene na računu koje daje za grejanje. Isto tako, može da se desi da osoba uzme kotao sa više kilovata od preporučenih, pa dolazi do neracionalnog trošenja energije koja je potrebna za pokretanje i održavanje željene temperature. 

Energy Net_Kapacitet Nikolinog gasnog kotla

I tako, svašta ja tebi napričah dragi moj dnevniče, ali suština je da u kupovinu treba krenuti na vreme, odmah po završetku grejne sezone, ne zato što osobe neće uspeti da sprovedu grejanje, već zato što će imati dovoljno vremena da razmisle o ponudi, šta žele da postignu, da li manje račune, čistiji dom... Kao i da odaberu ono najbolje rešenje.

Do narednog puta.

Piši Žaretu na majstorzare@energynet.rs. A ako nisi, prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u i YouTube-u i Twitter-u.