DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - VELIČINA NIJE BITNA!

Blog

Dragi dnevniče,

Sigurno si, do sada, već nekoliko puta bio nesiguran u snagu svog klima uređaja. Da li će moći da održi dom hladnim i udobnim? Da li je vreme da se menja, hoće li moći da se lagano čisti i, naravno, da bude u okviru budžeta? 

Došlo je vreme i kada razmišljaš da menjaš ili tek da postaviš najnoviji klima uređaj. Ali, brine te hoćeš li znati da odabereš onaj pravi kako te ne bi izneverio u gorućim danima koji će tek da nas čekaju. 

Izgore Srbija

Razlog zbog kojeg ti ovo pišem, dragi moj dnevniče, jeste taj što sam nedavno upoznao vlasnika koji je odlučio da ugradi najveći sistem za hlađenje koji je mogao da pronađe, ne shvatajući da VEĆE- NE ZNAČI UVEK I BOLJE. Šta više, mnogo je veća šteta kada se pretera.

Ali, hajde malo da razgovaramo o veličini. Kada se govori o klima uređajima, spominje se takozvana tonaža sistema. Ne, dnevniče, ne radi se o tome koliko klima uređaj teži, već se pod tonažom podrazumeva količina hlađenja koju klima uređaj pruža za prostor u kojem je instaliran.

Snaga hlađenja klima uređaja meri se u jedinicama grejanja koje sistem uklanja iz vazduha. Jer, kao što znaš već, sistemi hlađenja ne stvaraju hladan vazduh - jer hladnoća nije oblik energije. Umesto toga, proces hlađenja oslanja se na uklanjanje toplote iz vazduha. Što znači da se tonaža oslanja na količinu toplote koju klima uređaj može izvući iz kuće u jednom satu.

Ovaj proces uklanjanja toplote meri se u BTU-ima (Britanskim termalnim jedinicama/British Thermal Units), što je količina toplote koja je potrebna i za promenu temperature vode. Ovo znači da jedan klima uređaj sa oznakom 12k uklanja 12.000 BTU-a iz vazduha na sat.

"Dakle, kolika tonaža je onda potrebna za moj dom?", pitaš se sada, zar ne? 

Kao i za bilo šta u životu, ovaj odgovor razlikovaće se od situacije do situacije. Postoji veliki broj faktora koji se uvrštavaju u proračune. Većina vlasnika kuća veruju da se kalkulacija radi samo prema kvadratima doma, koji jesu bitni, ali predstavljaju samo deo jednačine.

Prilikom merenja rashaldnog opterećenja/tonaže, mi u Energy Net-u u proračune ubacujemo i vrstu izolacije, visinu od poda do plafona, broj ljudi koji žive u domaćinstvu, broj prozora, vrata, grejnih uređaja... Jer sve to utiče na brže, odnosno sporije, rashlađivanje prostora.

Velicina klime nije bitna

Rekao sam ti da sam nedavno upoznao čoveka koji je ugradio najveći sistem hlađenja. On je ugradio u svih sedam prostorija klima uređaje 24k, što znači da mu tonaža za samo jednu prostoriju bila 24000 BTU/h. U njegovoj situaciji, nisu urađeni proračuni, a svega ih dvoje živi u domaćinstvu. On je zbog toga, upao u takozvani "Začarani krug", ili biciklizam, kako se direktno prevodi sa stranih sajtova. Ovo podrazumeva brzo uključivanje i isključivanje sistema, jer se brzo postiže optimalna temperatura i time dolazi do preuranjenog sloma sistema. Na kraju, troškovi na računu za struju su veći, jer sistem konstantno crpi veliku količinu električne energije, ali će i češće davati novac na popravku uređaja, ili pak zamenu. 

Slična situacija se događa i kada klima uređaj nema dovoljnu tonažu. U ovom slučaju uređaj konstantno radi punim kapacitetom, što dovodi do preopterećenja uređaja.

Na troškove, svakako, znatno utiču i razlike između freona, da li su On/Off ili Inverter klime u pitanju... Ali, o svemu tome pišem ti nekom drugom prilikom.

Zato, dragi moj dnevniče, nemoj da štediš na pravilnoj ugradnji i instaliranju uređaja koji su prilagođeni potrebama tvog domaćinstva. ŠTEDI ZAHVALJUJUĆI MANJIM RAČUNIMA!

Postavi pitanje našem Majstor Žaretu na majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih saveta i događanja u Energy Net-u prati naš Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter i YouTube profil.