DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Uputstvo za kupovinu klima uređaja

Blog

Dragi dnevniče,

Iako je trend u svetu da se zamena klima uređaja vrši na svakih osam godina, smatram da je obavezno da se klima uređaj zameni novim u periodu od deset do petnaest godina.

Tokom trajanja proizvoda, iznos koji uštediš na računima za hlađenje, više je nego verovatno da će premašiti troškove nove jedinice i kada se to dogodi, znak je da je vreme za kupovinu. Ali, kako da budeš siguran da je uređaj koji ti nude baš namenjen tebi?

Odredi potreban BTU:

Kao što već znaš, klima uređaj meri se u britanskim termalnim jedinicama (Btu/h). Ali, ti ne znaš koliki Btu/h ti je potreban, zar ne? E pa, postoji laka formula za brzo određivanje: Pomnoži broj kvadrata prostorije sa 107,64 i dodaj 4.000.

Na primer, imam prostoriju od 64m2, gledajući prema formuli to bi izgledalo ovako:

64*107,64+4.000=10.888,96 Btu/h.

Zatim na taj broj, na osnovu preporuka agencija za zaštitu životne sredine, dodaš još deset posto ove vrednosti, što je 1.088,96 što nas dovodi do računice 11.997,856 Btu/h = 12K.

Formula-za-K

Dakle, ne dozvoli da te nasamare i prodaju ti veći ili manji uređaj, insistiraj da dobiješ uređaj koji ti treba.

Obrati pažnju na EER/COP broj:

EER/COP broj uređaja, odnosno mera energetske efikasnosti je u suštini odnos snage hlađenja/grejanja i potrošnje električne energije. Što je EER/COP broj veći, to je model efikasniji.

Ukoliko i ne gledaš EER/COP broj, obrati pažnju na energetsku klasu, svi uređaji koji imaju oznaku A, A+, A++ i A+++ su energetski efikasni i znaćeš da imaju veliki EER/COP broj.

energetska-klasa

Šta je sa izgledom klime?

Ponoviću, veličina nije bitna. Ali, izgled može da bude. Na primer, ukoliko je uređaj manjih dimenzija, ali je istih karakteristika kao neki veći, to ne znači da će on slabije da hladi, to samo znači da će da zauzme manje prostora.

Što se izgleda tiče, što je panel lepši, to će ti se lepše uklopiti u prostor. Postoje i različiti materijali panela, na primer, plastika, mat presvlaka, sjajna presvlaka, aluminijumski panel i slično.

Bela plastika, ukoliko nema sjajni ili mat završetak s vremenom postaje oker. Aluminijumski paneli najlakše se održavaju i dodaju futuristički izgled prostorijama. Postoje i klima uređaji sa zamenivim panelima, što ih čini idealnim za ljubitelje uređenja doma.

On/Off ili inverter?

DNEVNIK-JEDNOG-MAJSTORA-On-Off-Inverter-Energy-Net

Prvo da razjasnimo nešto, trend je da se priča kako se inverteri koriste samo ukoliko želimo da se grejemo uz pomoć klima uređaja, ali to nije tačno.

Velika prednost invertera je ta što je, u većini slučajeva, energetska efikasnost invertera za grejanje veća od efikasnosti hlađenja, ali i dalje, inverteri su efikasniji od on/off uređaja.

Bitno je samo da odrediš šta želiš da postigneš sa klima uređajem i koliko planiraš da je koristiš? Ukoliko je to samo za vreme letnjeg perioda i ne duže od četiri sata, On/Off uradiće i više nego odličan posao. Ali, ukoliko ne planiraš da gasiš uređaj punih osam-devet meseci, već želiš da održavaš prijatnu temperaturu u svom domu, onda ne smeš da dovodiš ni u pitanje kupovinu invertera.

Tako da znaš, kada odlučiš da kupiš uređaj, izračunaj kolika veličina klime ti je potrebna, šta želiš da postigneš, da li ti je bitno kako izgleda i koliko dugo planiraš da je koristiš.

Nadam se da sam ti pomogao.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

Za dodatna pitanja ili informacije piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih informacija prati nas i na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u i YouTube-u.