DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Svi zvuci klime

Blog

Dragi dnevniče,

Ako si menjao stari klima uređaj sa nekim novijim, onda si sigurno primetio da tvoj novi klima uređaj gotovo ne ispušta nikakav zvuk. Jedva i da se čuje.

Ukoliko nisi menjao, onda dobro razmisli zašto govore da je tišina zlatna. Da, u vrelim letnjim mesecima podneli bismo bilo kakvo brujanje, ali razmisli da li ti buka odgovara na radnom mestu, u biblioteci, na fakultetu, nekom javnom prostoru?

Pa zašto bi onda buku trpeli i kod kuće?

Svi-zvuci-klime-feature

Koji su to zvuci udobnosti?

Šta god da ti kažu, svaki klima uređaj stvara zvuk. Na primer, On/Off klima uređaji, kada termostat ili kontrolni sistem očita da se dom mora ohladiti, uključuju se u punom kapacitetu i kada dostignu nešto malo višu temperaturu od zadate isključuju. Naravno, u periodima rada čućeš blago šuštanje, u periodima pauze trebalo bi da ne čuješ ništa.

Inverter klima uređaji rade na različitim nivoima kapaciteta, tačnije na nivoima brzina -  U zavisnosti od podešavanja termostata ili kontrolnih sistema. Ovi uređaji rade duže vreme, ali sa nižim kapacitetom, kako bi održali unutrašnju udobnost. To znači da će oni ispuštati konstantan zvuk, ali je bitno da taj zvuk ne remeti tvoju pažnju, ne utiče na aktivnosti i ne izaziva nelagodu.

Slušaj!

Dakle, zvuk će uvek biti prisutan i mi ga karakterišemo kao mekani - Jedva primetan. Klime su dizajnirane i konstruisane tako da postoji mnogo komponenata koji stvaraju zvuke. Čim primetiš da zvuk tvog klima uređaja nije više mekan, pokušaj da detektuješ šta je u pitanju - Da li je u pitanju zveckanje, zujanje ili škripa.

Bilo koja od ovih promena može ukazivati na to:

  • Da su delovi olabavili;
  • Da prljavština ili neke krhotine ometaju pravilan rad;
  • Da je određeni deo u kvaru;
  • Da ležajevi treba da se podmažu;
  • Da kalemi moraju da se očiste;
  • Da filteri treba da se promene;
  • Da postoji veći problem sa kompresorom.

Uđi u ritam održavanja

Svaka zvukovna promena na uređaju znači nešto što licenciranim i profesionalnim KGH distributerima može da pomogne da odrede verovatni uzrok i potencijalno rešenje problema. Na primer, kada pozoveš Energy Net Servis, operateri ti postave nekoliko pitanja i daju usmene instrukcije na osnovu kojih ti možeš da rešiš problem. Ukoliko se, pak, desi da je problem veći, šalju servisera da sanira problem.

Ukoliko želiš da izbegneš nelagodnosti koje donosi promena zvuka na klima uređaju, onda ti preporučujem da obavljaš redovan godišnji servis.

Nema-buke

Kakav je to zvuk?

Svi neobični zvuci dolaze iz otvora na klima uređaju i svi oni ukazuju na postojanje neuravnoteženosti u sistemu. Ukoliko je buka neizdrživa, veruj mi znaćeš kada je to u pitanju, znak je da serviser mora da dođe i pogleda uređaj.

Treba i da razumeš da neke uređaje prosto više nije moguće popravljati i da je vreme za zamenu. Pogotovo ukoliko je uređaj stariji od 15 godina.

Sve u svemu, dobro poslušaj zvuk svoje klime i znaćeš šta ti je činiti.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

 

Ukoliko imaš dodatnih pitanja, slobodno ih postavi našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih i zanimljivih saveta prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.