DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Ponekada je isplativija zamena

Blog

Dragi dnevniče,

Koliko puta ti se dogodilo da, bez obzira koliko napora ulažeš, ne možeš da popraviš situaciju koju imaš sa klima uređajem. I veruj mi, nisi jedini. Mnogi vlasnici kuća često se pitaju kada bi zamena klima uređaja trebalo da zameni popravku?

Ti taman središ jedan deo, odmah nakon nekoliko nedelja pokvari se drugi, zatim opet uložiš novac i trud i opet ista situacija. I osećaš se kao da se trkaš sa nekim, ali ne znaš zašto to radiš.

Baš zato ti i pišem ovo, dragi moj dnevniče, jer treba da obratiš pažnju o starosti, stanju i performansama klima uređaja koja su često tri dobra faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o zameni klima uređaja.

Troškovi popravki

Popravke klima uređaja mogu biti nezgodne, ali kontinuirane ili često neplanirane popravke mogu biti skupe. Čak i uz pomoć visoko kvalifikovanog KGH izvođača, klima uređaj kad tad doživi svoju starost. Da bi troškovi bili pod kontrolom, možda ćeš želeti da uspostaviš tačku prekida troškova popravke - Što znači da ćeš zameniti svoj klima uređaj ako popravke koštaju više od prethodnih. Ipak, uvek preporučujem da se prvo posavetuješ sa KGH distributerima i vidiš da li se isplati popravljati uređaj.

Koliko puta je potrebno popraviti klima uređaj pre nego što se isplati zameniti?

Dobar vodič može biti kada je cena popravke trenutnog klima uređaja oko 50% cene novog klima uređaja iste kategorije. Proračunima ćeš otkriti da bi novi klima uređaj mogao biti jeftiniji od ukupne potrošnje na niz popravki. Ipak, treba da razgovaraš o popravci nasuprot opcijama za zamenu kod tvog KGH tehničara. Tako ćeš dobiti tačno predviđanje veka trajanja tvoje klime.

Pazi ako je racun veci

Energetska efikasnost

Iako je tvoj unutrašnji komfor važan, niko ne voli da troši svoj teško zarađen novac na račun visoke potrošnje energije. Prema raznim istraživanjima, tvoj sistem za grejanje i hlađenje čest je krivac za 50% iznosa na računu. Zbog toga se i preporučuje da zameniš klima uređaj koji je stariji od, idealno bi bilo 10, ali najkasnije 15 godina.

Zašto, pitaš se sada sigurno. Zato što ti uređaji sigurno imaju nizak SEER (Seasonal Energy Efficiency Rating - Rejting sezonske energetske efikasnosti), a to znači da koriste više električne energije. U prevodu, što je SEER broj veći, to je veća ušteda. U istraživanju, koje je objavio SmarterHouse, navodi se da zamena klima uređaja starijeg od 10 godina može uštedeti do 40% troškova energije za hlađenje.

Energetska efikasnost

Postoje i online kalkulatori koji rade procenu umesto tebe i tehničara, koji mogu približno da procene tvoje troškove, ali ne kao kada bi to tehničko lice to uradilo. Često ćeš videti da, ukoliko tvoja procena energije spadne na SEER broj manji od pet, napišu kako "verovatno plaćaš više nego što je potrebno". Pa gledaj da kupuješ klima uređaje sa što većim SEER brojem.

Prava veličina za hladnu udobnost

Ako se sećaš, veličina nije bitna -  Makar kada govorimo o tvom klima uređaju. Klima uređaj ne bi trebalo da bude prevelik ili premali. Mora da bude prave veličine, odnosno da efikasno ohladi tvoj dom.

Kada se dimenzionira i pravilno postavi, klima uređaj obično dostiže maksimalnu energetsku efikasnost u roku od nekoliko minuta nakon pokretanja. Ali, ako je vreme produženo, ili se jedinica stalno uključuje i isključuje, verovatno neće postići efikasnost.

Razni faktori utiču na procenu veličine tvog klima uređaja i meri se u tonaži. Tona je mera sposobnosti klima uređaja da ohladi prostor.

JEDNA TONA = 12.000 BTU (British Thermal Unit) = 12 K

Precizna tonaža za dom može se razlikovati od kuće tvog komšije sa istim kvadratom. Prilikom određivanja klima uređaja, licencirani i profesionalni KGH instalateri proceniće detalje kuće i koristiti specijalizovane proračune. A znaš kako ja volim da kažem, dragi dnevniče, "Klima uređaji prave veličine važan su deo energetski efikasne kuće i rezultiraće poboljšanom udobnošću, trajnošću i nižim računima za komunalne usluge".

Ako je tvoj stari klima uređaj pogrešno dimenzionisan, SEER rejting sigurno je nizak i troškovi popravke koštaće uvek više od 50% vrednosti novog uređaja istih kapaciteta.

novi bergen klima uredjaj

I baš kao što i sam naslov kaže, isplativije je ponekada zameniti stari uređaj, nego ga plaćati kroz račune električne energije, kroz popravke i stalna servisiranja. Zato dobro pogledaj svoje račune, proceni da li plaćaš struju više nego što bi trebalo i konsultuj se sa stručnim licima u tvom okruženju. Sigurno ćete zajedno naći ono što tebi odgovara.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

Ukoliko imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, piši našem Majstor Žaretu na majstorzare@energynet.rs. Za dodatne informacije i još korisnih saveta prati nas na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u i YouTube-u.