DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Neću da trošim više novca na račun za hlađenje!

Blog

Dragi dnevniče,

Redovni računi za komunalne usluge podsećaju nas da naša unutrašnja udobnost ima cenu. Da, već sam ti pisao da klima uređaji stariji od deset godina imaju tendenciju da troše više od modernijih, ali nije uvek samo uređaj presudan za uštedu. Šta više, ti si!

Jedan od načina da uštediš jeste svakako da koristiš inverter klimu i da temperaturu održavaš u rasponu od 25°C do 27°C u letnjem periodu, a 18°C do 20°C u zimskom.

Ukoliko ideš izvan doma, na duže od četiri sata, obavezno ugasi svoj klima uređaj. Šta više, ukoliko želiš više da uštediš, izvuci i kabl iz utičnice - Ne samo klima uređaja, već i svih ostalih električnih uređaja.

DJM-iskljuci

Pre nego što uključiš klimu dobro provetri svaku prostoriju. Kada uređaj uključiš, zatvori svaki prozor i vrata koja imaš - Ne samo ulazna vrata, već i vrata od svakog ormana u prostoriji. Ne treba ti prijatna temperatura u gardorebu, vitrini i kredencu.

Nemoj da rashlađuješ prostorije koje ne koristiš. Na primer, ceo dan provodiš u dnevnom boravku, eventualno kuhinji i kupatilu - Ne treba onda da rashlađuješ kuhinju, kupatilo, spavaću sobu, trpezariju, špajz... Odaberi prostorije koje ćeš da rashladiš, ostale zatvori i zamrači.

Hladis-amo-prostoriju-u-kojoj-boravis

Ukoliko ti ne smeta da sediš u zamračenoj prostoriji, onda zamrači svaku prostoriju bez obzira da li ćeš je rashlađivati ili ne. Jer ćeš na ovaj način sprečiti sunce da zagreva prostor više nego što želiš i time smanjiti kapacitet kojim tvoj uređaj radi.

Ukoliko menjaš stari klima uređaj, biraj novi sa freonima R410a i R32, jer su se pokazali kao energetski efikasni i manje utiču na zagađenje.

Ukoliko nemaš takozvano 3D strujanje vazduha na klima uređaju, usmeri vratanca iz kojih izlazi hladan vazduh prema gore - Hladan vazduh je teži od toplog i brže ćeš rashladiti prostor.

Uradi redovan godišnji servis klime i spreči nepotrebne dodatne troškove.

I naravno, ukoliko imaš i ti dodatnih saveta kako je moguće sve uštedeti na računu za rashlađivanje prostorije, piši mi ili podeli sa svima nama na nekoj Energy Net društvenoj mreži.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

 

Za dodatna pitanja, savete i preporuke piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih informacija i zanimljivosti pratite nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.