DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Multi sistemi?

Blog

Dragi dnevniče,

Prelazni period je u toku i kada je reč o korištenju klima uređaja, svako od nas ima individualne, hajde da kažemo, preferencije za temperaturu koja je ugodna. I naći onu pravu, ponekada zna da bude pravi izazov.

Ako je održavanje prave temperature u svim oblastima kuće/zgrade ovog leta predstavljalo glavobolju ili ti dve, tri klime stvaraju veliki trošak, možda je došlo vreme da razmisliš o zoniranim sistemima - Takozvanim Multi sistemima, odnosno multi split sistemima.

Kako sa njima pronaći idealnu temperaturu?

Multi sisteme karakteriše jedna spoljna jedinica i do pet unutrašnjih. Prednost ovakvih sistema je ta što različita područja zgrada/kuća imaju različite potrebe za hlađenjem. Sobe, kuhinje, kupatila, teretane, dnevni boravci... Svi oni imaju svoje posebne potrebe tokom dana, ali i tokom noći.

Sa multi sistemima možeš precizno kontrolisati funkcije hlađenja u različitim oblastima (zonama) objekta u skladu sa potrebama i zahtevima.

Na primer, možeš podesiti nižu temperaturu na gornjim spratovima kako bi nadoknadio prirodno rastuću toplotu. Ili, prilagoditi je nivou aktivnosti - Recimo da bi kuhinja sigurno trebalo da bude hladnija od dnevnog boravka.

Multi-split-jedinica

Pored toga što nudi idealnu temperaturu u svakoj prostoriji, Multi sistem nudi poboljšanu energetsku efikasnost, samim tim i uštedu troškova. Omogućava ti da ciljaš hlađenje u prostorijama kojima je to potrebno, a pritom izbegavaš trošenje energije na prostore koji ne moraju da budu toliko rashlađeni.

Postoji li dodatna opcija kontrole?

Naravno da postoji, najjednostavniji način primene Multi sistema uključuje i stvaranje i instaliranje programabilnih termostata za nadgledanje i kontrolu temperature u svakoj prostoriji. Termostati upravljaju prigušivačima u kanalu za regulaciju protoka vazduha u različitim zonama.

Umesto da imamo iste postavke temperature za ceo prostor, Multi sistem omogućava da se podesi i promeni temperatura u svakoj prostoriji i u skladu sa dobom dana.

daljinska-kontrola

Pored toga, upravljanje ovim sistemima moguće je i preko smart telefona i aplikacije koja omogućava da u svakom trenutku, bilo da si kod kuće ili ne, uključiš ili isključiš svaku od pojedinačnih unutrašnjih jedinica.

Da li se uz pomoć Multi sistema mogu grejati?

Naravno da možeš. Multi sistem radi na principu inverter uređaja i prema specifikacijama, efikasniji je u grejanju nego u hlađenju. Kao i kod svih klima uređaja, Multi sistem uređaje takođe treba da biraš na osnovu jačine kW/Btu, na osnovu izgleda, energetske klase i slično.

Više o tome na LINK-u.

Dakle da sumiramo, Split sistemi sadrže jednu unutrašnju i jednu spoljašnju jedinicu. Multi split sistemi sadrže jednu spoljašnju i do pet unutrašnjih jedinica. Oba sistema su efikasna i služe svrsi, ali Multi sistemi ti pomažu da različite prostorije rashlađuješ/greješ na način na koji ti želiš - Bez da utičeš na podešene temperature bilo koje prostorije.

Nadam se da sam ti pomogao, dragi moj dnevniče.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

 

Ukoliko imaš dodatnih pitanja ili nedoumica piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih saveta i zanimljivosti prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.