DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Mitovi i istine o klimama

Blog

Dragi dnevniče,

Ne treba ni da ti napišem sa koliko nedoumica se srećem u toku svakog radnog dana. Od pitanja koja mi pristižu preko mejla, kada me sretnu ljudi na ulici... Do samih pitanja koje postavljam i sam sebi.

Zbog toga, izdvojio sam deset mitova o klimama koja su meni, i ljudima u mom okruženju, stvarali nedoumice.

1. MIT: Što je uređaj veći to je ugodniji osećaj u domu!

DJM-Mit-o-klimama-nije-bitna-pozicija

ISTINA: Već sam pisao nekoliko tekstova na ovu temu, ali moram da ponovim - Prevelik klima uređaj stvara pucanje vazduha, vara termostat i kontrolni sistem i isključuje sistem pre nego što čitava prostorija dostigne željenu temperaturu.

Profesionalni KGH (klimatizacija, grejanje i hlađenje) tehničari bi trebalo da znaju da odrede veličinu klima uređaja. Nije neobično da klima radi sa dugim ciklusima uključivanja i isključivanja. U stvari, ovo je i poželjno jer utiče na energetsku efikasnost samog uređaja i ovim procesom uklanja se vlaga.

2. MIT: Svake godine treba dodati rashladno sredstvo

ISTINA: Rashladno sredstvo teče kroz zatvoreni sistem i ono direktno utiče na performanse i efikasnost klima uređaja. Istina je da rashladno sredstvo, odnosno freon, ne bi trebalo da bude nedovoljno napunjen, ali niti napunjen toliko da preoptereti sistem. Zbog toga se preporučuje da godišnji servis uradi stručno lice koje će znati šta i kako treba da uradi.

Bitno je napomenuti da se uređaj mora puniti sredstvom koje je navedeno na specifikacijama i da se ni slučajno ne smeju mešati freoni. Postoji nekoliko freona, ali najčešće se koriste R-22 (koji se izbacuje iz upotrebe), R-410a i R-32.

3. MIT: Ako podesim temperaturu na ekstremno nisku, brže ću ohladiti prostor!

DJM-Mit-o-klimama-ekstremno-niska-tempe

ISTINA: Strujanje vazduha kroz klima uređaj gotovo uvek je isto. Čim se uređaj pokrene željena temperatura se postiže u roku od svega nekoliko minuta, bez obzira kolika ona bila. Lakše rečeno, podešavanje temperature na termostatu ili kontrolnom sistemu ne odgovara brzini hlađenja. Samo ćeš trošiti više energije nego što je potrebno kako bi postigao temperaturu koja ti ne odgovara.

4. MIT: Trebalo bi da isključim klimu kada napustim kuću!

DJM-Mit-o-klimama-gasiti-uredjaj

ISTINA: Isključivanje klime prilikom izlaska iz kuće se preporučuje jedino ukoliko je u pitanju On/Off uređaj. Ukoliko je inverter - Gašenje nije opcija uštede. Klima igra vitalnu ulogu i u upravljanju vlažnosti vazduha, što je ključna komponenta u smanjenju problema kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Pored toga, ukoliko temperatura postane ekstremna za vreme odsustva, sistemu će trebatu mnogo više električne energije da povrati optimalnu temperaturu, nego što bi je potrošio da je nastavio da održava zadatu.

5. MIT: Lokacija unutrašnje jedinice nije bitna!

ISTINA: Lokacija unutrašnje jedinice i te kako je bitna. Jer pogrešna lokacija može da utiče na performanse i efikasnost samog klima uređaja. Suština je da, pored navedene pozicije u specifikacijama, uređaj treba da bude instaliran na mestu sa ograničenom izloženošću direktnoj sunčevoj svetlosti, promaji, vratima, svetlarnicima i prozorima. Razlog je taj što sve navedeno može da prevari termostat koji je ugrađen u klima uređaju i da ugasi uređaj pre nego što dostigne optimalnu temperaturu.

6. MIT: Klima ne sme da se pali kada imam novorođenče u kući!

DJM-Mit-o-klimama-beba

ISTINA: Klima je manje štetna nego ventilator. Šta više, klima se i preporučuje kako bi se postigla optimalna temperatura u prostoru. Bitno je samo da novorođenče ne izlažeš direktno vazduhu koji izlazi iz klima uređaja i da s vremena na vreme, bez obzira što klima radi, provetriš prostor. Naravno, pre nego što uključiš klima uređaj pred novorođenčetom konsultuj se sa pedijatrom.

7. MIT: Rutinsko održavanje klima uređaja ne utiče na njegovu efikasnost!

ISTINA: Da bi tvoj rashladni sistem radio u svom punom sjaju, trebalo bi da planiraš rutinsko održavanje, takozvane detaljne provere. Samo su licencirani KGH profesionalci opremljeni tako da mogu da indetifikuju probleme sa protokom vazduha, curenjem, problemima sa namotajima, ili potencijalnim problemima koji mogu da utiču na performanse.

8. MIT: Cena je uvek u skladu sa kvalitetom!

ISTINA: Postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog klima uređaja. Tokom godina rada, susretao sam se sa skupim uređajima koji nisu mogli da postignu optimalnu temperaturu i sa uređajima prosečne cene koji su odlično obavljali funkciju kojoj su namenjeni. Razlog je što postoje uređaji koji su skupi zbog brenda, uređaji koji su skupi zbog kvaliteta i uređaji koji su tebi stvarno potrebni. Najbolje je da se posavetuješ sa profesionalnim KGH distributerima.

9. MIT: Nabavka energetski efikasnog klima uređaja neće uštedeti troškove energije!

DJM-Mit-o-klimama-energetski-efikasna

ISTINA: Trošak energije klima sa visokim SEER (sezonski odnos energetske efikasnosti) brojem obično je manji nego njihovi niži SEER partneri pod istim uslovima. Međutim, pored SEER broja, višestruke varijable utiču na troškove energije povezane sa korištenjem klima uređaja. Pravilna dimenzija opreme, čistoća filtera i energetska efikasnost doprinose ukupnom trošku hlađenja. Tako da je ovaj mit u stvari tačan.

Studija Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) kaže da ako tvoja oprema sa visokom efikasnošću nije ispravno instalirana, ona neće raditi tako efikasno kao što bi želeo.

10. MIT: Moja kuća je čista, ne treba da menjam filtere!

ISTINA: Prljavi filteri blokiraju protok vazduha i mogu značajno da smanje efikasnost i performanse sistema. Šta više, samo zamena začepljenog filtera za vazduh može pomoći u smanjenju potrošnje energije do 15%. U zavisnosti od proizvođača, filteri se mogu menjati na svakih 30 do 90 dana. Ali preporuka je da, ako ne možeš na svaka tri meseca, jednom godišnje zameniš filter.

Nadam se da sam ti pomogao da rešiš nedoumice koje imaš sa klima uređajima - Jer sebi sigurno jesam.

Do narednog puta,
Tvoj Majstor Žare.

Ukoliko imaš dodatnih pitanja, piši našem Majstor Žaretu na majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih informacija prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.