DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Koje grejanje je dobro za mene?

Blog

Dragi dnevniče,

Kupovina i ugradanja novog sistema grejanja kuće velika je investicija. Šta više, to je kao kada investiraš u potpuno novo vozilo. Budući da ćeš živeti sa ovom odlukom najmanje deset do petnaest godina, važno je da odabereš jedinicu koja odgovara tvojim potrebama, ali i tvom budžetu.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo imati na umu prilikom izbora novog sistema grejanja:

Koliko novca želiš da uložiš?

Možda su ti u glavi solarni paneli koji će da zagrevaju sanitarnu vodu i predaju deo energije toplotnim pumpama - Što je odlično rešenje, ali je pitanje koliko novca želiš da uložiš? Prema opštim podacima, cena kompletnih sistema za grejanje varira od 2.500€ pa čak i preko 14.000€.

U zavisnosti od toga koliko želiš novca da uložiš, zavisiće i raspoložive opcije grejanja.

Kompatibilnost jedinice

Prilikom odabira grejanja, ukoliko nije novo, onda je bitno da pronađeš uređaje koji su kompatibilni sa već postojećim sistemom za grejanje. Na primer, centralno grejanje uz pomoć radijatora je najzastupljenije u Srbiji i regionu, i samim tim, normalno je da ćeš razmišljati o uređajima koji su kompatibilni sa istim. U ovakvim situacijama treba da razmišljaš o isplativosti i potrošnji goriva.

Procene troškova grejanja možeš videti na LINK-u.

Profesionalna instalacija

Visoku efikasnost i savršene performanse svi očekuju kada kupe novi uređaj ili instaliraju novi sistem grejanja. Nažalost, mnogi sistemi klimatizacije, grejanja i hlađenja (KGH) nepravilno su instalirani.

Prema istraživanjima, nepravilno instalirani uređaji smanjuju performanse za 30%, što je strašno, jer komšija tvrdi da je on dobro ugradio kotao. Zato ne biraj komšiju, već pozovi ovlašćene instalatere i kompanije da ti sprovedu grejanje.

Jer nepravilno dimenzionisani i postavljeni sistemi stvaraju:

  • Tople i hladne tače (neravnomerno grejanje);
  • Veće račune za potrošnju energenta koji se koristi za grejanje;
  • Učestalo uključivanje i isključivanje sistema;
  • Probleme sa vlagom i kvalitetom vazduha u zatvorenom prostoru;
  • Preopterećen sistem;
  • Više održavanja i popravki.

Energetska efikasnost

Svaki sistem grejanja dolazi sa sopstvenim ocenjenim nivoima efikasnosti koji se meri godišnjom efikasnošću korištenja goriva (Annualized Fuel Utilization Efficiency (AFUE)). AFUE broj izračunava procenat goriva koji se koristi za grejanje doma. Što je veći AFUE broj, energetski sistem efikasniji je.

Važno je uzeti u obzir dugoročne troškove goriva prilikom kupovine novog sistema grejanja. Iako troškovi goriva mogu značajno varirati, neki izbori goriva značajno su jeftiniji nego drugi.

A prema Ministarstvu energetike, sve peći starije od 20 godina trebalo bi promeniti, jer je njihova početna efikasnost vrlo niska, oko 78%.

Koje opcije sistema grejanja postoje?

DJM-koje-grejanje-je-dobro-za-mene-01

Ako imaš sistem za grejanje, koji je potreban za zamenu, kao opcije zamene dostupne su različite tehnologije grejanja. Neke od najpopularnijih su:

Električne peći, električni radijatori i grejalice;

Kotlovi na čvrsto gorivo i pelet;

Toplotne pumpe;

Gasni kotlovi;

Solarno grejanje;

Multi split sistemi;

Inverter klime;

Zato, dragi moj dnevniče, grejanje koje ti želiš može da bude koje god, ali ono koje ti treba, može jedino ovlašteno lice da ti obezbedi. Javi mi se i zajedno ćemo naći najbolje rešenje grejanja za tebe.

Nadam se da sam ti pomogao.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

Ukoliko imaš dodatnih pitanja ili te interesuje koje grejanje je najbolje za tebe i tvoje ukućane, piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za dodatne informacije i zanimljivosti prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, Twitter-u i YouTube-u.