DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Ko je rekao da je klima luksuz?

Blog

Dragi dnevniče,

Odmah ću ti reći da ja nisam. Jer od kada koristim klimu noć je postala idealna. Pored toga, u letnjem periodu uvek sam imao problema sa snom, jer mi je pretoplo, stalno me pecka koža, budim se jer sam žedan... A sada, ne brinem oko toga da li ću spavati mirno kao beba.

Ko-je-rekao-da-je-klima-luksuz-Zare

Da moja deca mogu da govore, verujem da bi se i oni usaglasili sa mnom. Jer, verujem da im nije prijatno kada ih moja žena obuče u dugačko strahujući da će se prehladiti i da im je hladno.

Ko-je-rekao-da-je-klima-luksuz-deca

Reći ću ti i da bi moja komšinica rekla da klima nije luksuz. Zašto? Pa zato što u stanu ne mora da brine da li će šporet da joj zagreje prostorije kada leti priprema pitu ili prevrte unucima koji su joj došli u goste na letnjem raspustu.

Ko-je-rekao-da-je-klima-luksuz-baka

Moj kum bi ti isto rekao da on ne smatra da je klima luksuz. Jer ne traži izgovor kada dođe sa posla kao što je: "Toplo mi je!" Šta više, on uključi klimu i provodi ostatak svog slobodnog vremena zabavljajući se sa ženom i decom.

Ko-je-rekao-da-je-klima-luksuz-kum

Kada odem kod frizera on samo hvali klimu. Ipak je ceo dan u staklenom izlogu u kojem, gotovo neprestano, radi fen i gde se para stvara zbog korištenja tople vode. Kaže da treba Nobelovu nagradu dati onom ko je smislio klima uređaj.

P.S. Willis Carrier osmislio je i patentirao prvi klima uređaj.

Vlasnik restorana u koji volim da odem da jedem kaže da je klima neophodna. Šta više, ceo ventilacioni sistem koji mu je Energy Net ugradio obezbeđuje svim posetiocima prijatnu atmosferu i konstantno čist i svež vazduh, zbog kojeg mu se mušterije vraćaju.

Ko-je-rekao-da-je-klima-luksuz-restoran

Kad pričam sa investitorima, oni kažu da klima uređaj nije luksuz on je potreba. Jer prema njihovim istraživanjima, većina građana neće ni da pogleda stan ukoliko uz njega ne dobiju i klima uređaj.

Pa zato pitam tebe, dragi moj dnevniče, da li je klima uređaj luksuz?

Razmisli samo šta sve ne možeš da uradiš kada te toplota obuzme. Koliko propuštenih druženja, uživanja, priča... Koliko mrzovoljnih izraza lica, zevanja i nezadovoljstva. Koliko samo smanjenog efikasnog rada.

Pogledaj kroz prozor i videćeš jedno sasvim novo vreme. Zima traje do jula, leto do decembra. A na prelazu između ova dva godišnja doba ili prokuvaš ili se zalediš.

U naučnom radu Prilagođavanje klimatskim promenama (Adapting to Climate Change), koji su napisali Alan I. Barreca i saradnici, iznose se podaci u kojima se navodi da su smrtni slučajevi povezani sa toplotom opali za 80% od 1960. godine. Ova računica pripisuje se klima uređajima i načinima na koji ona pomaže da se organizam prilagodi naglim klimatskim promenama.

A ako ne znaš, u svetu se slave Dani klimatizacije u periodu od 3. jula do 15. avgusta, a Energy Net je ovim povodom snizio cenu premium klima uređaja za 20%. Više o ovoj akciji na LINKU.

Pa te pitam, dragi moj dnevniče, da li i dalje smatraš  da je klima uređaj luksuz?

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

 

Za dodatna pitanja, informacije ili savete piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih saveta i informacija prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, YouTube-u i Twitter-u.