DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Grejanje ili zagrevanje?

Blog

Dragi dnevniče,

Zima nam je i te kako pred vratima i vreme je da razmislimo o tome da sačuvamo domove toplim. Postoji mnogo različitih načina za zagrevanje kuća i svaka od njih ima svoje snage i slabosti. Razvoj tehnologije, kao i promene u tehnologiji, uticali su na tržište čineći nove opcije konkurentnijim u odnosu na tradicionalne metode grejanja.

Ovih dana, najčešći sistemi grejanja domova uključuju vazduh-vazduh toplotne pume, gasne peći, električne grejalice, kamine i podno grejanje. Teško je reći koji je najbolji način zagrevanja, jer treba uzeti nekoliko faktora u obzir.

Zato sam ti izdvojio nekoliko načina grejanja, kao i prednosti i nedostatke istih. 

Inverteri i vazduh-vazduh toplotne pumpe

dnevnik-jednog-majstora-grejanje-ili-zagrevanje-toplotna-pumpa-i

Grejanje na bazi vazduha je odličan izbor. S tim što inverter koristi električnu energiju za stvaranje toplote, dok toplotne pumpe koriste energiju za hvatanje toplote iz spoljašnjeg vazduha i unose ga unutra, a svega mali deo energije troše na dodatno zagrevanje vazduha. I jedan i drugi vid grejanja prilično su efikasni, ali ni jedan od ovih uređaja ne može da radi efikasno na ekstremno niskim temperaturama, tako da ako živiš u planinskom kraju, drugi načini grejanja su obavezni.

Iako na prvi pogled investicija u toplotne pumpe, multi split sisteme i invertere izgleda prevelika, moraš uzeti u obzir njihovu dvostruku upotrebu. Jer, da se ne lažemo, rashlađivanje prostorija tokom leta više nije upitno, a ovi sistemi ti nude upravo to. Jednim uređajem greješ, hladiš, zagrevaš i rashlađuješ prostorije.

Operativni troškovi klima uređaja i toplotnih pumpi zavisiće od toga gde živiš, ali i od cene električne energije. A u Priručniku o energetskoj efikasnosti 2018 navodi se da su toplotne pumpe najjeftiniji vid grejanja.

Gas kao izvor grejanja

Gasni kotlovi obavezni su ukoliko se nalaziš na lokaciji koja ima priključak na gas. Oni su efikasni i dugoročno gledano odlični su za povrat investicije. Ali, uprkos svim tehnološkim promenama, napretku i slično, u Priručniku o energetskoj efikasnosti 2018 zauzimaju drugo mesto.

Ovde samo treba napomenuti da radijatorsko grejanje zadržava duže toplotu. Jer kako se vazduh lako zagreje, isto tako lako se i rashladi, dok radijator, bez obzira da li je gasni kotao uključen ili isključen će nastaviti da zrači toplotu određeno vreme, što gledano na duže staze, postaje bolji izbor.

Treba da obratiš i pažnju šta i od koga kupuješ i najbolje bi bilo da gasni kotao uvek uzimaš nov. Jer gasni sagorevači proizvode ugljen monoksid, koji može biti smrtonosan i ukoliko je kondenzacioni kotao u pitanju proizvodi i otpadnu vodu - Kondenz, koji ako se dobro ne sprovede grejanje, stvara buđ.

Bitno mi je da ti kažem i da kotlovi za gas ne bi trebalo da budu stariji od 15 godina i da radiš preventivni servis barem jednom godišnje.

Prednost grejanja na gas je ta što ima niže troškove od klima uređaja i toplotnih pumpi, ali ne može se precizno kontrolisati potrošnja, pa su zbog toga na drugom mestu.

Bolja opcija je kombinacija grejanja na gasni kotao, a u prelaznim periodima koristiti klima uređaj za rashlađivanje ili zagrevanje prostorija.

Električni grejači

dnevnik-jednog-majstora-grejanje-ili-zagrevanje-grejalice

Električne grejalice, ili grejači odlične su za male prostore ili povremenu upotrebu. Oni rade tako što električnu energiju pretvaraju u toplotnu, a zračni grejači postižu temperaturu koja može da predstavi opasnost od požara. Oni funkcionišu tako što emituju toplotu koja putuje kroz sobu i direktno zagrevaju ljude i predmete.

Gledano u opšte, oni su jeftinija opcija, ali samo za grejanje jednog prostora ili osobe. U suprotnom, povećavaju potrošnju i predstavljaju opasnost - Kako od požara, tako i za troškove struje, negativnog uticaja na okolinu i slično.

Kamini

dnevnik-jednog-majstora-grejanje-ili-zagrevanje-kamin

Kao jedan od najugodnijih načina grejanja kuće, kamini se često prave zbog ambijenta ne zbog mogućnosti grejanja. Oni imaju relativno visoke troškove, jer potrebno je izgraditi dimnjak, popločati vatrootpornom keramikom, nabaviti ogrev i slično. Ali, dugoročni troškovi variraju. Pogotovo ukoliko živiš u ruralnim sredinama i besplatno možeš da nabaviš drva za ogrev.

Gledajući sa stručne strane, kamini su prilično efikasni dokle god se koristi "dobro začinjeno" drvo. A sagorevanje drveta je bolje za okolinu od ostalih načina grejanja. Uprkos tome, u gusto naseljenim mestima ipak smeta okolini, jer naša udobnost remeti udobnost komšije.

Podno grejanje

dnevnik-jednog-majstora-grejanje-ili-zagrevanje-podno-grejanje

Ovi sistemi imaju grejne kablove ili vodovodne cevi postavljene u podu. Električna energija ili topla voda protiču kroz njih i zagrevaju pod provodnjom. Pod zatim zrači toplinom na hladne površine kuće. Budući da podno grejanje ne stvara veliku cirkulaciju vazduha, soba postaje ugodna na nižim temperaturama nego bilo koje druge metode.

Podno grejanje je skupo instalirati u postojećim domovima, pa je ovakav vid grejanja najbolje raditi u novim zgradama ili zgradama u izgradnji.

Podno grejanje je možda i najbolji vid grejanja i može da se kombinuje sa svim ostalim vidovima, kako toplotnim pumpama, tako i gasnim kotlovima, kotlovima na čvrsto gorivo, pelet, kaminima...

Sada se sigurno i pitaš, dragi moj dnevniče, koji je onda vid grejanja najbolji? I odmah ću ti reći da svaki od ovih načina grejanja ima svoje jedinstvene prednosti.

Kamin može biti odličan ako imaš besplatan pristup ogrevnom drvetu, ali nije preporučiv za grad. Podno grejanje je ugodno i efikasno, ali troškovi za njegovo postavljanje u postojećoj kući mogu biti neizmerni. Grejanje na gas je razuman sveobuhvatan izbor, još ukoliko se kombinuje sa klima uređajem nećeš pogrešiti, ali nemaju svi pristup do njega. Klima uređaji imaju visoke troškove za grejanje, oni se nadoknađuju njihovim mogućnostima hlađenja - Pa su takođe jedan od najefikasnijih i jednostavnih izbora za kontrolu.

dnevnik-jednog-majstora-grejanje-ili-zagrevanje-feature

Na kraju, najbolje grejanje za tvoj dom zavisi isključivo od tvoje jedinstvene situacije. Zato je bitno da prepustiš stručnjacima da ti urade grejanje.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

U toku je akcija u kojoj kupovinom jednog paketa obezbeđuješ sebi grejanje i hlađenje za sva četiri godišnja doba. Iskoristi je >>>

Za više informacija ili dodatnih pitanja piši našem Majstor Žaretu na mejl majstorzare@energynet.rs. Za još korisnih informacija prati nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u, YouTube-u i Twitter-u.