DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Čudni mirisi klime

Blog

Dragi dnevniče,

Stiglo mi je pismo u elektronsko sanduče u kojem mi se gospodin Milovan, jedan od korisnika, žali kako mu klima uređaj ispušta čudan miris i kako svima kolektivno u kući suze oči i ne mogu da prestanu da kijaju.

Odmah sam pretpostavio šta je u pitanju, ali sam, za svaki slučaj, tražio adresu stanovanja i otišao sam da se uveriim.

Ne znam da li si ikada osetio, ali kada se uključi klima kao da neki ustajali vazduh krene iz nje da izlazi, nije hladan, već onako mlak i ukoliko se kojim slučajem nađeš ispred klima uređaja sigurno ti neće biti prijatno - Šta više, može da bude i opasno.

Ostavili smo je da radi nekih petnaest minuta, klima je počela da rashlađuje prostor, ali počele su i oči da nam suze, kijali smo...

"Recite mi, uradili ste neophodan godišnji servis?", pitam ja.

"Ne, nismo", odgovara Milovan.

"A preventivnu kontrolu klima uređaja?", ponovo ću ja.

"Mislim da nismo. Ne", ponovo će on.

"Recite mi, koliko dugo imate ovaj klima uređaj?", pitam ja.

"Ovo je treća godina", odgovara Milovan.

"A koliko godišnjih servisa, ili preventivnih kontrola ste imali do sada?"

"Mislim da nismo ni jednu radili. Do sada nije bilo potrebe za tim. Klima je odlično radila svoj posao."

Eto, to je problem. Godišnja preventivna kontrola se ne radi kako bi se popravio klima uređaj, već kako bi se sprečilo njegovo kvarenje i kako bi bio siguran da klima neće imati uticaja na tvoje zdravstveno stanje. Kada udahnemo vazduh iz neočišćene klime, može doći do opasnih reakcija u organizmu, hroničnih oboljenja pa i razvoja bakterija koje u mnogome utiču na zdravstveno stanje. Zbog toga, godišnji servis preporučuje se da se radi na početku i na kraju sezone, ali ukoliko ne radiš dva preventivna servisa, jedan pred samu sezonu obavezan je!

"Postoji li neki razlog zbog kojeg niste radili preventivni servis?", pitao sam Milovana.

"Iskreno ne. U većini slučajeva se ti servisi plaćaju i po nekoliko hiljada dinara. Nije velika suma novca u pitanju, ali uvek nam iskrsne nešto preče", odgovara on.

Milovan nije jedini koji gleda kako da uštedi na preventivnoj kontroli, neshvatajući da može da napravi veći trošak ukoliko je ne uradi.

Ako ništa, dragi moj dnevniče, svako može i sam da uradi čišćenje klima uređaja. U prodavnicama možeš da nabaviš sredstva za dezinfikovanje, uglavnom u vidu spreja koji čisti klime od bakterija i gljivica. Ta sredstva moraju da se koriste pažljivo i prema uputstvu. Prilikom čišćenja moraš da budeš pažljiv jer plastične žabice lako mogu da puknu. Kada poskidaš filtere, operi ih mlakom vodom, dezinfikuj i pažljivo vrati.

Poslove kao što je provera stanja gasa, kompresor ili ventilator uređaja, može da obavi samo sertifikovani majstor za određen brend klima uređaja. Ti možeš, eventualno, da opereš spoljnu kutiju i da proveriš odvodno crevo koje se presavije ili zapuši pa kondenzacija ne može da otiče.

Milovanu sam ja uradio čišćenje klime. Na svu sreću, nije bilo mnogo prljavštine i na vreme je odreagovao što me je pozvao. Osušio sam cevi, dezinfikovao neophodno, zamenio filtere i pustio da klima dalje radi svoje.

DNEVNIK JEDNOG MAJSTORA - Čudni mirisi klime

Video sam da on ima na daljinskom upravljaču X-FAN (a znam i da mnogi drugi ne znaju šta treba da rade, ili nisu pročitali uputstva). Ovo većina klima uređaja novijih generacija ima. Kada uključiš X-FAN, dragi moj dnevniče, klima uređaj, nakon što prestane sa radom nastavlja da duva suv vazduh kroz cevi, filtere... Kako bi osušila unutrašnje delove i time sprečila brzo stvaranje buđi i bakterija. Dakle, ako imaš ovu opciju, obavezno je koristi. To će sprečiti stvaranje svih onih neprijatnih mirisa, kako ustajalih, kiselih, gorkih, tako i onih jedva osetnih, ali opet štetnih po zdravlje. 

I još jedan savet. Pre korištenja klima uređaja treba provetriti prostorije, pustiti svež vazduh u kuću i stan, ali kada klima uređaj uključiš, onda sve mora da ti je zatvoreno. I nemoj temperaturu klima uređaja da spuštaš ispod 20°C, šta više, najbolje bi bilo da se temperaturu održavaš u rasponu od 24°C do 27°C. Jer najprijatnije se osećamo kada su telesna i spoljašnja temperatura jednake, a time se neće stvarati veliki kondenz i smanjiće se stvaranje neprijatnih mirisa.

Do narednog puta,

Tvoj Majstor Žare.

 

Prati još zanimljivog sadržaja na našoj Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter i YouTube stranici.